Še ta mesec začetek gradnje

20.10.2022

V središču Poljan so že porušili del objekta starega kulturnega doma, na mestu katerega bodo v prihodnjih dneh začeli graditi novega.

Po izselitvi vseh dotedanjih najemnikov prostorov v starem kulturnem domu so tega pred dnevi začeli rušiti, gradnja novega objekta pa bo stekla še ta mesec, je napovedal župan Milan Čadež in dodal: »V teku so pripravljalna dela z urejanjem gradbišča in utrjevanjem temeljnih tal, čemur bo neposredno sledila gradnja prve etaže objekta.« Za gradnjo novega kulturnega doma v Poljanah je občina pridobila 1,4 milijona evrov na razpisu ministrstva za kulturo, dobrega pol milijona nepovratnih sredstev pa pričakujejo tudi od Eko slada za gradnjo skoraj ničenergijskih objektov. »Pred dnevi smo oddali še zadnje dopolnitve vloge,« je dejal župan. Po objavi javnega naročila v začetku avgusta so pred časom izbrali izvajalca del. Najugodnejšo ponudbo je oddalo podjetje VG5 iz Ljubljane, s katerim so v septembru podpisali izvajalsko pogodbo. Po županovih besedah so gradnjo razdelili v dve fazi, pri čemer bodo prednostno izvedli gradnjo celotnega objekta in znotraj tega kulturne dvorane. Omenjena dela bodo vredna dobre štiri milijone evrov. »Objekt je zasnovan po inovativnem konceptu dva v enem, saj je prva etaža enovita, v višjih etažah pa se objekt razvije v dve zgradbi z osrednjo ploščadjo in povezovalnim mostovžem. Tako se je zasnova objekta prilagodila ureditvi vaškega jedra, obenem pa bo zagotovljena prostorna osrednja večnamenska dvorana, « je razložil župan in dodal, da bodo v novem sodobnem objektu poleg večje in manjše dvorane uredili tudi prostore za krajevno knjižnico, lokal z informacijskim centrom, spominsko sobo dr. Ivana Tavčarja ter prostore Krajevne skupnosti Poljane in Kulturnega društva Poljane s spremljajočimi prostori.

»Poljane so že vse od ustanovitve občine v prostorskem planu občine opredeljene kot občinsko kulturno središče, zato bodo z izvedbo projekta pridobile primeren objekt za nadaljnji razvoj pestrega kulturnega utripa v Poljanski dolini,« je še dejal župan. Projekt se po njegovih besedah tudi odlično dopolnjuje z razvijajočim se projektom arheološkega najdišča Poljane, kjer so v preteklem mesecu odkrili tudi najdbe iz 1. ali 2. stoletja, kar potrjuje naseljenost lokacije že v rimski dobi.

Mateja Rant

Fotogalerija