Selitev v nove prostore še letos

2.2.2023

Podjetje Lavrih – kmetijska mehanizacija je na sejmu Agra v Gornji Radgoni, v okviru katerega so izvedli jubilejno, 60. Mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme, prejelo pet priznanj za kmetijske stroje, ki so plod lastnega dizajna in proizvodnje.

Z zlatim priznanjem sta bila nagrajena pobiralni zgrabljalnik Alpflow in gorska cisterna Alpstorm, srebrno so prejele pnevmatike AlpSpikes in tračni obračalnik HillFlow, bronasto pa AlpCut. »Priznanja so dokaz, da delamo prav tako pri razvoju naše gorske mehanizacije kot tudi s strankami. Sprejemamo pravilne odločitve ter smernice za prihodnost, a brez dobre ekipe pridnih in zagnanih sodelavcev ne bi prišli tako daleč. Pred nami je še kar nekaj izzivov, ki jih bomo nedvomno uspešno premagali,« je povedal lastnik podjetja Rok Gartnar. 

Nagrajeni produkti so že v redni proizvodnji. Proizvodnja koles za gorske kosilnice je v načrtu, ko se bodo preselili v nove poslovne prostore. Pri kupcih je najbolj priljubljen pobiralni zgrabljalnik AlpFlow, ki je že v serijski proizvodnji. »Veliko časa in denarja smo vložili v vodenje in optimizacijo proizvodnje, s katero smo povečali redno proizvodnjo za 40 odstotkov z enakim številom ljudi. Prodajna ekipa ima zato več dela, da proizvodnja stalno teče. Za zagotavljanja najvišje možne kakovosti proizvodov smo v letošnjem letu pridobili in uspešno vpeljali tudi standard ISO 9001.« Težav s proizvodnjo in montažo nimajo, saj so stroji konstruirani modularno, a so odvisni tudi od pravočasnih in kakovostnih dobav dobaviteljev. Letos bodo vpeljali nov informacijski sistem ERP&PLM, ki bo omogočil celovito upravljanje podjetja, od razvoja do končne stranke, v montažo in varilnico pa sistem video navodil, ki bo v veliko pomoč zaposlenim. Med najbolj tehnično zahtevna in uporabniku optimalno prilagojena produkta sodita LandFlow in hidrostatični menjalnik HidroAlp. »V njun razvoj smo vložili mnogo ur, še kar nekaj jih bo potrebnih, da bosta produkta na voljo tudi za predstavitev na trgu v letošnjem letu. Delamo na novih produktih, a seveda pozornost namenjamo tudi našemu standardnemu prodajnemu programu, ki ga sestavljajo AlpFlow, AlpStorm, HillFlow in AlpCut ter ga tako skušamo še izboljšati. Predvsem s programom AlpStorm, gorske cisterne za gnojevko, smo iz lažjih priklopnih strojev prestopili na področje večjih in zahtevnejših strojev, ki se uporabljajo tudi v cestnem prometu.«

Za uresničitev vseh zastavljenih izzivov so sedanji poslovni prostori na Srednjem Brdu postali premajhni. Podjetje, ki je bilo decembra lani izbrano za najboljšega ponudnika novih tehnologij, letos načrtuje selitev v nove prostore, kjer bodo novi stroji, med drugim za laserski razrez, krivljenje pločevine, obdelovalni stroji in stroji za brizganje polimerov.

Lidija Razložnik