September – primeren mesec za učenje v naravi

19.10.2023

Od prvega dne novega šolskega leta na Osnovni šoli Ivana  Tavčarja Gorenja vas opozarjajo učence na zdrav način življenja s poudarkom na prometni varnosti in izogibanju različnih zasvojenosti. Temu sledijo pri pouku in na dnevih dejavnosti.

Poučni dnevi dejavnosti
Čeprav se je pouk komaj začel, so učenci 8. razreda že imeli šolo v naravi. Od 11. do 15. septembra so dneve preživljali v Vantačićih na Krku. Učili so se postavljati šotore, veščin orientacije, reševanja iz vode, oživljanja … Najbolj so se veselili potapljanja z bombo in vožnje z banano. V prostem času so igrali odbojko in košarko. Preskusili so se v supanju in vožnji s kajaki, seveda so tudi zaplavali v še vedno toplem morju.
Učenci 4. razreda so teden preživeli v plavalni šoli na Debelem rtiču. Glavna dejavnost je bilo plavanje v zunanjem in notranjem bazenu, pouk in delavnice pa so potekale ob obali, v mediteranskem vrtu in gozdičku, pluli so z ladjico, cvrli fritule, igrali športne igre, se vozili s supi in kajaki, izdelovali okvirčke za slike in zadnji večer plesali v otroškem disku. Učenci 6., 7. in 9. razreda so realizirali tehniške dneve. Učili so se o uporabi šolskih e-naslovov, spletnih učilnicah in varni rabi interneta. Šestošolci so se preskusili še v modeliranju in konstruiranju, devetošolci pa v arhitekturi. Lepo vreme so izkoristili za pohode; šestošolci so osvojili Javorč, osmošolci polhograjsko Grmado, devetošolci pa so spoznavali Rupnikovo linijo na Golem vrhu. Učenci izbirnega predmeta NPH (načini priprave hrane) so v Dorfarjah imeli delavnico v sadovnjaku Zakotnik. Člani planinskega krožka so se odpravili v Vipavsko dolino in s pomočjo gorskih vodnikov preplezali Gradiško turo, Furlanovo pot.
Septembra so bile organizirane ekskurzije. Učenci 6. razreda so obiskali Predjamski grad, Postojnsko jamo in Cerkniško jezero. Učenci 7. razreda so dan preživeli na Dolenjskem, kjer so si ogledali domačiji Josipa Jurčiča in Primoža Trubarja ter Krško jamo. Osmošolci so svoje znanje širili z ogledom Ptujskega gradu in starega mestnega jedra ter jame Pekel. Devetošolci pa so se vozili po dolini reke Soče, si ogledali muzej prve svetovne vojne ter nemško kostnico. Zaradi težav z vremenom so bili prikrajšani za sprehod po Tolminskih koritih.

Med najboljšimi športnimi šolami
Konec septembra je Osnovna šola Ivana Tavčarja prejela bronasto priznanje za najbolj športno šolo za šolsko leto 2022/23, ki ga podeljuje Zavod za šport Planica. Športna tekmovanja, na katerih že pridobivajo prve točke za novo šolsko leto, so se že začela. Področno ekipno prvenstvo v atletiki se je končalo z odličnim uspehom deklic, saj so dosegle 1. mesto, dečki pa so bili 2. Lara Burjek, ki je tekla na 60 m, in Sofija Benedičič, ki je tekla na 300 m, sta podrli rekorda šole. Na državnem prvenstvu v gorskih tekih so dekleta ekipno pritekla 2., fantje pa 5. mesto. Priznanj s področja športa ne dosegajo le na šolskih tekmovanjih, ampak tudi na drugačen način. Na posestvu Grad Prestranek se je odvijalo tekmovanje v konjeniški disciplini eventing. To je disciplina, ki združuje dresurno jahanje, preskakovanje ovir in terensko jahanje. Konj in jahač morata pokazati veliko poguma in povezanosti. Tekmovalo se je v E- in A-kategoriji. V lažji E-kategoriji je Leni Krmelj s konjem Capitolom dosegla 1. mesto in s tem zbrala dovolj točk za naziv državne podprvakinje.

Skrb za varnost
Že sedmo leto zapored je učence od 1. do 5. razreda »vozil« Pešbus. Namen je, da se čim več otrok v šolo in iz nje odpravi peš. Prostovoljni spremljevalci so poskrbeli za varnost na cesti. Da bi preprečili prometne nesreče, se šola povezuje s policijo. Prvošolce v Lučinah je obiskal policist Boštjan Peternelj in z njimi pregledal nevarna mesta na poti v šolo ter se pogovoril o nekaterih prometnih pravilih. Učenci na matični šoli pa so prisluhnili predavanju psihoterapevta Miha Kramlija, ki je odkrito spregovoril o zasvojenosti z drogami in ekrani. Z učenci je delil izkušnje iz svojega življenja in ambulante. Tudi ravnateljica Nataša Grom si z zaposlenimi prizadeva, da bi učenci opustili zdravju in varnosti škodljiva dejanja, da bi sledili pozitivnim ciljem in dosegali dobre rezultate.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija