Sezono zaključili s polno bero odličnih rezultatov

19.5.2022

Tekmovalci Smučarskega kluba (SK) Poljane so letošnjo sezono zaključili s polno bero odličnih rezultatov: imajo državnega prvaka in podprvakinjo, v skupni razvrstitvi državnega pokala so v različnih kategorijah zasedli od 4. do 8. mesta, navdušili so na mednarodnih tekmah v Italiji, na Hrvaškem in Pokalu Loka.

Smučarska sezona se je z majem končala, prav v teh dneh pa potekajo podelitve pokalov in priznanj v skupni razvrstitvi – tako na državni kot regijski ravni. Starejši skupini U14 in U16 sta se udeleževali tudi mednarodnih tekmovanj in tam želi vidne uspehe. Manca Dolinar je na mednarodni FIS tekmi na hrvaškem Sljemenu med tekmovalkami iz dvajsetih držav ugnala vso konkurenco in stopila na najvišjo stopničko, Julija Strel pa je na mednarodnem tekmovanju Alpe cimbra (nekdanji Topolino) v slalomu zasedla 4. mesto, Lina Šoštarko je bila 6. Svoje znanje, spretnost in pripravljenost so pokazali tudi na letošnjem Pokalu Loka, kjer je Julija Strel v konkurenci tekmovalk iz 25 držav v veleslalomu osvojila 4. mesto, v slalomu pa 5., Manca Dolinar je bila 11., 12. mesto pa sta osvojila Ajda Dolinar in Louro Vehar. 
Letošnjo sezono in udeležbo na tekmah so nekoliko krojile karantene in bolezni, sicer pa so jim bile snežne in vremenske razmere naklonjene. Tako je bilo tudi na državnem prvenstvo za U12 na smučišču Cerkno, kjer je Tadej Dolenc s številko 123 najhitreje presmučal progo in postal državni prvak v veleslalomu. Eva Dolinar je za malo zgrešila stopničke in osvojila 4. mesto. Pionirji pa so se ta dan merili na Golteh, kjer je Lina Šoštarko postala državna podprvakinja v slalomu.

Dobro sodelovanje
Starejše skupine otrok trenirata Miha Ribarič in Primož Skerbinek, ki tudi skrbita za dobro razpoloženje in odnose v skupinah. Udeležujejo se državnih in regijskih tekem, ki se konec sezone upoštevajo tudi v skupnem seštevku. V državnem pokalu v kategoriji U12 je Eva Dolinar tako dosegla skupno 4. mesto, Tadej Dolenc je bil 5. V starejših skupinah pa je bila Manca Dolinar skupno 6., Lina Šoštarko je zasedla 7. mesto, Julija Strel pa 8. Na regijskih tekmovanjih pa so vsak v svoji kategoriji dosegli naslednje uvrstitve: Manca Dolinar je bila 3., tako kot sestra Eva, med deseterico pa so se uvrstili še Laura Zupan, ki je bila skupno 5., Ajda Dolinar je bila 9., 10. mesto pa so osvojili Izabela Strel, Nace Božnar in Lina Šoštarko. Treningi in tekmovanja smučarjem vzamejo veliko časa, zato je bistvenega pomena tudi dobro sodelovanje z obema osnovnima šolama, gorenjevaško in poljansko, kjer imajo posluh za športnike in jim omogočajo, da kljub pogosti odsotnosti lahko nadoknadijo zamujeno snov in obveznosti.

Pokal ciciban otroci nestrpno pričakujejo
Najmlajši otroci in tisti do 12. leta starosti so tekmovali v Pokalu ciciban, ki ga SK Poljane skupaj s smučarskimi klubi Alpetour, Domel in Medvode organizira že vrsto let. To so za marsikoga prve vožnje med vratci in otroci vsako od štirih tekmovanj nestrpno pričakujejo. Letos so tekmovalci SK Poljane na zaključni prireditvi v seštevku treh najboljših uvrstitev pobrali kar devet pokalov ter zabeležili vrsto drugih dobrih uvrstitev.

Zanesljiv člen pri organizaciji tekem
Aktivni so tudi člani SK Poljane, ki so postali nepogrešljiv člen pri organizaciji ali pomoči pri izvedbi mednarodnih FIS tekmovanj in tridnevnega tekmovanja FIS Masters Cup. Znova so pomagali urejati progo svetovnega pokala za Pokal Vitranc in Zlato lisico, po več letih pa so ponovno izpeljali veleslalomsko tekmo na Blegošu in vsakoletno občinsko tekmo. »Smučarija je bila v naših koncih vedno pomembna disciplina in veseli me, da se število novovpisanih otrok povečuje. V mlajših skupinah je naš poudarek predvsem na učenju pravilne tehnike in pridobivanju veselja do smučanja, tekmovanja se začnejo šele kasneje,« je še dodal predsednik SK Poljane Pavel Logar in že povabil k vpisu novih otrok, od 4. leta starosti dalje.

Tina Dolenc