Širi navdušenje za kolesarstvo

21.12.2023

Bronasto priznanje Občine Gorenja vas - Poljane je za uspehe in promocijo cestnega kolesarstva prejel amaterski kolesar in športnik iz Srednje vasi Aleš Hren.

Aleš Hren je že kot kot deček treniral košarko v Gorenji vasi, zanimali so ga tudi številni drugi športi, v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pa se je navdušil nad kolesarstvom. »Vzornik mu je bil oče, tekmovalni kolesar. Pri 19 letih se je udeležil svojega prvega maratona Franja. Vzljubil je kolesarjenje in postalo mu je način življenja,« so zapisali v obrazložitvi in dodali: »Osvojil je kar triindvajset naslovov državnega prvaka med amaterji kolesarji, predvsem na cestnih dirkah, nekaj pa tudi na vzponih. V svoji dolgoletni karieri je dosegel več kot 150 zmag.«

Med največjimi uspehi so predlagatelji priznanja omenili zmago na cestni dirki Udine–Trbiž leta 2005 in na vzponu na Matajur istega leta ter deseto in petnajsto mesto ob izjemno močni konkurenci in težkih progah na svetovnih prvenstvih v letih 2018 in 2022 v Italiji. Uresničil je tudi svoj življenjski cilj, so poudarili, in sicer zmagati večetapno dirko Giro del Friuli, kar mu je uspelo na 46. izvedbi dirke, avgusta 2019. Dejaven pa je tudi v Športnem društvu Poljane. »S svojimi osebnimi uspehi in delovanjem v društvu je spodbudil občinska športna društva k razmišljanju o pomenu kolesarskega športa kot rekreaciji, ki je kmalu postala ena izmed priljubljenih rekreativnih športnih aktivnosti v občini, « so zapisali v obrazložitvi in dodali, da je posredni rezultat njegovega delovanja tudi Pokal polanskih puklov, ki poteka že trinajsto leto zapored in se ga udeležujejo kolesarji iz vse Slovenije in tudi tujine ter je prava promocija kolesarstva, občine Gorenja vas - Poljane in Poljanske doline.

Mateja Rant