Širili bodo proizvodnjo in gradili

3.2.2022

V februarju beležijo dvajset let obstoja in delovanja v podjetju Tehmetal iz Poljan, ki ga je kot samostojni podjetnik ustanovil Jaka Sovinc. Leta 2002 je s skromnimi sredstvi v domači garaži v Brodeh začel orodjarsko dejavnost.

"Kot 24-letni fant sem se želel osamosvojiti, a nikoli nisem računal, da se bo podjetje razvilo v take razsežnosti. Že kmalu sem se dogovoril za najem poslovnih prostorov v livarni v Zmincu, kar je bila osnova in zdrav temelj za razvoj posla," se spominja svojih začetkov. Vseskozi se ukvarja z obdelavo kovin, glavna dejavnost je orodjarstvo. Prve stranke so bila podjetja s Škofjeloškega, z neprestano rastjo so v strokovnih krogih postali znani kot kakovosten dobavitelj, kar jim je omogočilo preboj na tuje trge, kamor danes največ izvažajo.
Ob širjenju proizvodnje in trgov so prestali dve krizi: prvo v letih 2008 in 2009 ter zadnjo ob pojavu koronavirusne bolezni z letom 2020. Če so v času prve krize beležili kar 40-odstotni upad naročil, med zadnjo dela ni zmanjkalo. Občutno se je odrazila pri cenah. "Prešli smo jo brez rasti, vendar v dobri kondiciji za prihodnost, zato smo že lani zabeležili več kot 50-odstotno rast," pojasni Sovinc.

Stavijo na odličen kader v dolini …
V zadnjih letih je število zaposlenih naraslo na okrog dvajset. Ko so prostore v Zmincu prerasli, so dejavnost preselili "na dolino". "Prepričan sem bil, da če želim imeti kakovosten kader, moram na dolino, kjer so doma delovne navade in zdrav razum. To se mi je obrestovalo, večinoma so pri nas zaposleni ljudje iz okolice, le nekaj jih prihaja od dlje," pojasni Sovinc. "To razmišljanje za iskanje kadrov gojimo še zdaj. V podjetju ne bomo uvažali delovne sile. Če bomo že morali povečati količino, bomo poskusili vpeljati robotizacijo, domače sposobne kadre pa vzgojili v dobre tehnologe za krmiljenje robotov in sodobnih CNC-strojev," pojasnjuje kadrovsko vizijo, ki jo krepijo tudi z druženjem zaposlenih na različnih dogodkih izven delovnega časa. Potencialne zaposlene iščejo že v času šolanja, nudijo študentsko delo, praktično izobraževanje ter za oboje pošteno plačilo, saj si želijo mlade vpeljati v delo, jih primerno usposobiti in obdržati. Potrebe po kadrih imajo vselej velike. 

… in kakovost
Leta 2016 so se preimenovali in statusno preoblikovali v d. o. o. V istem letu so kupili prostore nekdanjega obrata Knaufa v Poljanah, v katerih so bili od leta 2011 najemniki. Ker je obstoječi že precej dotrajan, dolgoročno načrtujejo izgradnjo sodobnega poslovnega objekta, ki ga želijo prilagoditi sodobnejšemu videzu središča kraja. Na tem mestu Sovinc pohvali sodelovanje z občino, saj je pripravljena prisluhniti željam in potrebam podjetja tudi na področju urejanja prostora. Načrtujejo tudi razvoj lastnih izdelkov za uporabo v avtomatizaciji industrije, kar jim omogoča visoka tehnološka opremljenost proizvodnje, ter glede na dane možnosti nagrajevanje zaposlenih, napoveduje Sovinc. "Našo uspešnost krojijo tudi globalni trgi, na katere podjetje kot tako nima vpliva. Vezani smo na razvojne projekte v različnih dejavnostih. Ciljamo na različne branže in trge, saj poskušamo biti minimalno ranljivi ob nepredvidljivih situacijah. Stavimo na kakovost, saj je po izdelkih najvišje kakovosti globalno povpraševanje vselej veliko, temu lahko nato sledi komercialna politika podjetja." Zadnjih nekaj let pospešeno raste program serijske obdelave raznih strojnih delov za avtomobilsko, elektro, farmacevtsko industrijo. 
"Na doseženo sem ponosen in z optimizmom zrem v prihodnost. S sodelavci nam je uspelo zgraditi super ekipo, ki je jedro uspeha, in vzpostaviti dobro vzdušje v podjetju kljub naravi samega dela, ki je pogosto polno izzivov. Ob misli, da družinam naših zaposlenih omogočamo dostojno življenje in socialno varnost, občutim prav posebno zadovoljstvo," dodaja Sovinc.

Damjana Peternelj