Skrbijo za pestro kulturno dogajanje

21.12.2023

Bronasto priznanje Občine Gorenja vas - Poljane so za izvedbo kulturnih dogodkov v Tavčarjevem letu podelili Kulturnemu društvu dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko.

Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane je eno od najbolj aktivnih društev na področju kulture v občini in se je takoj odzvalo na občinsko vabilo za pripravo predlogov aktivnosti v času Tavčarjevega leta. »V praznovanje Tavčarjevega leta se je aktivno vključilo tako s pripravo in izvedbo dogodkov kot izborom gostov ter pokazalo, da skrbi za prepoznavnost našega rojaka, katerega ime nosi društvo, obenem pa je prispevalo k prepoznavanju kulturnih vrednot naše občine,« so poudarili v obrazložitvi priznanja.

Iz sprva načrtovanih štirih dogodkov so obseg aktivnosti krepko presegli. Med drugim so člani društva sodelovali pri izvedbi slavnostne akademije ob Tavčarjevem letu v Sokolskem domu v Gorenji vasi, ki je na povabilo občine potekala v režiji njihovega člana Andreja Šubica. Pri multimedijskem dogodku z naslovom Po Tavčarju se špeglajmo je velik zalogaj pomenila tudi scena oziroma ureditev občinske dvorane in snemanje, so spomnili predlagatelji priznanja. Člani društva so sodelovali tudi na poletnih četrtkovih filmskih večerih, na katerih so predvajali filme in predstave, posnete po Tavčarjevih predlogah, obenem pa so na pobudo Andreja Šubica v letnem kinu Dvorca Visoko in v organizaciji Zavoda Poljanska dolina potekale sobotne matineje na temo Tavčarjevih povesti. Kot so še dodali v obrazložitvi priznanja, so v razmerah, ko zaradi novogradnje kulturnega doma nimajo svojih prostorov, prav v letu, ko praznujejo 75. obletnico ustanovitve društva, pokazali, da se tudi v zahtevnih pogojih znajdejo in uspešno delujejo v dobro lokalne skupnosti ter popestritve kulturnega dogajanja v kraju in širše.

Mateja Rant