Slovo od napornega leta, z upanjem v letošnje leto

3.2.2022

Na OŠ Ivana Tavčarja so imeli pester december. Poleg rednega pouka so se odvijali kulturni in športni dnevi, tekmovanja, razstava, proslava ob državnem prazniku in razredna praznovanja.

Učenci 8. in 9. razreda so imeli decembra športni dan – drsanje, smučanje ali zimski pohod – in kulturni dan. Poimenovali so ga Dan z Ivanom Tavčarjem. Prvi del je bil namenjen 50-letnici stavbe šole, ki nosi ime po Ivanu Tavčarju. Drugi del je bil posvečen temu poljanskemu pisatelju in politiku, saj je 29. avgusta lani minilo 170 let od njegovega rojstva. Nato so si ogledali film Cvetje v jeseni. Zadnji šolski dan v lanskem letu se je začel s proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Nadaljeval se je s poukom in zaključil z razrednimi praznovanji božiča in novega leta. Učenci 8. in 9. razreda so si 6. januarja 2022 ogledali baletno predstavo Hrestač – Božična zgodba. Ker so bili v Ljubljani, so nekaj časa izkoristili za ogled kulturnih ustanov. Vodiči so bili kar učenci, ki so se pripravili na predstavitve.

Decembra so se zvrstila različna tekmovanja: šolsko iz zgodovine in astronomije ter regijsko iz slovenščine. Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet OGL (obdelovanje gradiva – les) na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas so se udeležili tekmovanja, namenjenega osnovnošolcem višjih razredov, ki ga je letos prvič organizirala Srednja šola za lesarstvo iz Škofje Loke. Naslov tekmovanja je bil Krošnja idej – tekmovanje za mlade lesarje. Učenci so izdelali lebdeče mizice, ki so za nepoznavalce prave male čarovnije, v resnici pa v zgradbi "skrivajo" fizikalne zakonitosti. Z izbiro lesa avtohtonih drevesnih vrst, ki rastejo v Poljanski dolini, in skozi lastno idejo za obliko so učenci ustvarili izdelek, ki bi ga Sloveniji ponosno podarili za njen 30. rojstni dan. Zaradi kovid ukrepov so se tako udeleženci kot organizatorji srečali še z enim izzivom, saj je bilo celotno srečanje s predstavitvijo izdelkov in ocenjevanjem izpeljano na daljavo prek videopovezave. Zmagovalec je bil tokrat vsak, ki je uspešno naredil izdelek, ga suvereno predstavil in zagovarjal ter tako zrastel v neprecenljivi izkušnji. Organizatorji so tekmovalcem podelili praktične nagrade.

Na šolskem tekmovanju iz računalništva Bober je sodelovalo 84 učencev od 4. do 9. razreda. Bronasta priznanja je prejelo 26 učencev. Učenka 9. razreda Tjaša Demšar se je uvrstila na državno tekmovanje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Iz znanja iz biologije je tekmovalo 18 učencev iz 8. in 9. razreda. Tokrat so bili tema pajkovci. Deset učencev je prejelo bronasta Proteusova priznanja. Lija Buh in Voranc Kržišnik sta na državnem tekmovanju osvojila še srebrno Proteusovo priznanje. Mentorica tekmovanja Irena Selak je številne učence pripravljala na tekmovanja s področja biologije in kemije od leta 1991 in z njimi dosegala zavidljive uspehe. Konec decembra se je upokojila. Šolskega tekmovanja v badmintonu se je udeležilo 17 učencev od 5. do 8. razreda. Podrobnejše informacije o rezultatih tekmovanj z različnih področij lahko poiščete na šolski spletni strani. Na Ptujskem gradu so učenci OŠ Ivana Tavčarja in člani KUD Trata Gorenja vas razstavljali fotografije na temo Tisočletne sledi v mestu. Pod mentorstvom Bojane Mihalič Stržinar so v objektive ujeli panoramske poglede starodavnih mest Ptuj, Piran in Škofja Loka.

Za zaključek januarskega poročila bi strnili želje učencev novinarskega krožka. V letu 2022 bi radi hodili na izlete in potovanja z družino ter se družili s prijatelji. Veselijo se šole v naravi, imeli bi dobre ocene. Želijo si spoštljivih odnosov in več povezovanja med ljudmi. Epidemija se vleče že skoraj dve leti, zato težko čakajo na življenje brez mask, (samo)testiranja in drugih ukrepov. Vsem želijo zdravja in sreče.

Nina Dolenc in novinarski krožek

Fotogalerija