Smledniški Božji grob je delo Valentina Šubica

18.4.2024

V velikonočnem času ponekod še postavljajo kulisne Božje grobove, ki so podobni gledališkim kulisam in pomagajo gledalcem lažje vizualno doživeti grob Jezusa Kristusa na veliki petek, veliko soboto in velikonočno jutro in so namenjeni obredju Cerkve v omenjenih dneh.

V mnogih krajih so takšne kulise opustili predvsem po drugem vatikanskem koncilu sredi 20. stoletja v želji po modernizaciji, zaradi tega jih je veliko propadlo. V župnijski cerkvi sv. Urha v Smledniku, eni največjih v Sloveniji, še vedno vsako leto pred veliko nočjo postavijo kulisni Božji grob monumentalnih dimenzij. Kulise so delo podobarja Valentina Šubica iz leta 1890, nedvomno pa so nastale v Poljanah. Božji grob v Smledniku bo postavljen vse do tedna pred binkoštmi, ko se zaključi velikonočni čas.

Valentin Šubic je bil rojen 12. februarja 1859 v Poljanah nad Škofjo Loko, umrl pa prav tam 17. oktobra 1927 v starosti 68 let. Bil je tretji sin podobarja Štefana Šubica. Podobarstva se je naučil v očetovi delavnici, kjer mu je pomagal pri delu skupaj s svojimi brati Janezom, Jurijem, Pavlom in Alojzijem. Po očetovi smrti leta 1884 je prevzel njegovo delavnico, vendar jo je v začetku 20. stoletja zaradi upada naročil opustil in se zaposlil v poštarski službi. Postavitev njegovih kulis v Smledniku zahteva več parov spretnih rok. Sestavljen je iz na deske in platno naslikanih elementov, ki se sestavijo s posebnimi lesenimi zagozdami. V sredini je oltarna menza s tabernakljem, pod katero je v niši kip mrtvega Jezusa. Nad tem je naslikan prizor Kalvarije in Jeruzalema. Okoli so naslikani motivi eksotičnega rastlinja, ob straneh pa sta na deski naslikana rimska stražarja mrkih pogledov. Na vrhnjem loku je nekaj citatov iz Svetega pisma. Na veliko noč v grob postavijo na desko naslikanega vstalega Zveličarja.

Jure Ferlan