Spet brezskrbno z darili med otroke

22.12.2022

Prvi od treh dobrih mož je v prvih decembrskih dneh obiskal otroke vseh krajevnih skupnosti po občini. Prireditev je bila po dveh letih spet lahko v dvoranah in cerkvah, a so se kljub temu marsikje odločili za obisk po domovih.

V krajevni skupnosti Gorenja vas je Miklavž najmlajše obdaril enako kot v preteklem letu, darila je pripravil za kar 360 otrok od prvega do desetega leta starosti. Na območju Hotavelj jih je dostavil kar v gasilski dom, kjer so jih lahko prevzeli starši. Na območju Hlavčih Njiv in Leskovice se je s spremstvom odločil za obdaritev otrok na domovih.

Na območju Gorenje vasi je dobri mož obdaroval otroke na domovih v vaseh Dolenja Dobrava, Gorenja Dobrava, Dobravšce, Todraž in Bačne. Starši otrok iz Gorenje vasi ter Žirovskega Vrha Sv. Antona in Sv. Urbana pa so darila prevzeli na sedežu Krajevne skupnosti Gorenja vas prav na njegov god ali dan kasneje. Poseben večer z Miklavžem so pripravili tudi v TD Žirovski vrh, še pred obiskom pa na delavnici izdelali lične novoletne voščilnice. Na Trgu Ivana Regna v Gorenji vasi se je sveti Miklavž v spremstvu angelov in parkeljnov ustavil na sam Miklavžev večer.

V KS Javorje je ob pomoči TD Stari vrh od vasi do vasi potoval v spremstvu angelčkov in parkeljnov, se ustavil na petih točkah in obdaroval 117 otrok, ki so ga s pesmijo veselo pričakali. Miklavž se vsem, ki so pomagali, lepo zahvaljuje in pravi, da se bo zopet oglasil čez eno leto, do takrat pa opazoval, kako pridni bomo. V KS Trebija je skupno obdaril 68 otrok, na domu je obiskal deset družin. Obiskal je vasi Fužine, Kladje, Trebija, Podgora, kjer se je ustavil v središču vasi, in del Stare Oselice. Darilne vrečke so Miklavževi pomočniki napolnili s knjigo, igračami, sladkarijami in sadjem, pri nakupu daril sta pomagala KS Trebija in Občina Gorenja vas - Poljane. V Lučinah z okolico po dveh kovidnih letih najmlajšim pred obiskom Miklavža niso pripravili igrice, kot je bilo v navadi prej, so pa nekaj daril raznosili po domovih, nekaj pa so jih prišli iskat starši. Vseh obdarovanih otrok je bilo 58.

Otroke obiskal na domu
Otroci iz Leskovice in okoliških vasi, Laz, Lajš, Robidnice, Krnic, Kopačnice, Studora, Debeni in dela Volake, so tudi letos nestrpno pričakovali prihod prvega od treh dobrih mož. Vse do leta 2020 so se otroci zbrali v Dvorani Leskovica in ga po krajšem kulturnem programu skupaj pričakali. Od leta 2020 dalje pa jih Miklavž v spremstvu angelov in parkeljnov obišče na domu. Dela je imel tudi letos veliko, saj je obiskal 33 otrok od prvega do desetega leta starosti in jim razdelil sladka in praktična darila.

Za otroke pripravili tudi igrico
Končno so lahko otroci in Miklavž s spremstvom spet doživeli običajno vzdušje ob prihodu v Kulturno dvorano Sovodenj. Čeprav otroci vedno najtežje čakajo prav Miklavža z darili, so veseli tudi spremljevalnega programa. Za igrano predstavo Zajčkov čarobni lonček so poskrbeli učenci mlajše dramske skupine in pevskega zbora, za plesni vložek pa otroci, ki obiskujejo plesne vaje v šoli. Miklavž je že predhodno posnel kratek film ob pomoči sekcije kulturnega društva Neč Bat Film in ga prikazal na platnu. V spremstvu parkeljna in angelčka je razdelil enotna praktična darila približno sto otrokom. Nagovoril jih je tudi h krepitvi vrednot, boljšim medsebojnim odnosom in spoštovanju drug drugega.

Prvič v župnijski cerkvi
V Poljanah je Miklavž otroke v starosti od enega do deset let obiskal na predvečer praznika, zbrani otroci in starši so ga tokrat pričakali v župnijski cerkvi svetega Martina. V res polni cerkvi so najprej poslušali igrani odlomek Dobrodelna dražba mladih igralcev KD dr. Ivan Tavčar Poljane. S pomočjo številnih angelčkov in v ozadju slišanem rožljanju parkeljnov so nato že malo zaskrbljeni in vznemirjeni otroci le priklicali Miklavža. S pomočjo angelčkov je razdelil več kot 350 daril. KS Poljane se ob tej priložnosti zahvaljuje Kulturnemu društvu dr. Ivan Tavčar Poljane, vsem pridnim rokam, ki so pomagale Miklavžu pripraviti darila, ter župniku Jožetu Plutu, ki je odstopil prostor v cerkvi.

Tudi Miklavž se iz srca zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu, da je bil njegov obisk resnično čudovita in nepozabna izkušnja. Obljublja, da se vrne tudi prihodnje leto. Dragi naši najmlajši krajani, vi pa bodite pridni tudi v letu, ki je pred nami, saj veste – sveti Miklavž vse vidi in vse ve!

Damjana Peternelj, Lidija Razložnik, Milka Burnik

Fotogalerija