Spominsko-rekreativni pohod na Blegoš

18.5.2023

Prvo nedeljo v maju je v organizaciji Planinskega društva Gorenja vas v sodelovanju s Planinskim društvom Škofja Loka potekal že 46. spominsko-rekreativni pohod na 1562 metrov visoki Blegoš.

Kljub nekoliko slabši vremenski napovedi, ki je morda odvrnila koga od pohoda, se je razjasnilo in v sončnem dnevu so bili s pobočja, predvsem pa vrha Blegoša, čudoviti razgledi. Tisti udeleženci pohoda, ki so prišli prvič, so lahko na stojnici Planinskega društva (PD) Gorenja vas prevzeli izkaznico, na katero se zbirajo žigi za udeležbo na naslednjih pohodih. Za drugega pohodniki dobijo bronasto značko, za četrtega srebrno, za šestega zlato, za desetega plaketo, za 20., 30. ali 40. pa pisno priznanje.

Pri koči na Blegošu se je odvil kulturni program, v katerem so z glasbo in plesom ter pisanimi nošami sodelovali člani Folklorne skupine s Sovodnja, na kitaro je zaigrala Tisa Gaser, program pa je povezovala Božena Pisk. Zbrane je s kratkim nagovorom pozdravil predsednik PD Gorenja vas Rafael Krvina, slavnostni govornik pa je bil predsednik meddruštvenega odbora planinskih društev Gorenjske Valentin Rezar. V svojem govoru je poudaril pomen planinstva za posameznikovo telesno in duševno zdravje v današnjem svetu, polnem hitenja, ter problematiko vzdrževanja planinskih koč v Sloveniji. Da je pohod potekal nemoteno, so skrbeli prostovoljci PD Gorenja vas. Prisotni so bili tudi člani Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov iz Ljubljane, ki so izvajali brezplačne meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka in srčnega utripa.

Jure Ferlan