Sporazumevanje brez glasu

19.5.2022

Izteka se peta izobraževalna sezona v Lokalnih učnih središčih. Nadaljevanje izobraževanj, ki so se začela z vzpostavitvijo Lokalnih učnih središč (LUS) leta 2017 v okviru enoletnega istoimenskega projekta Ljudske univerze Škofja Loka, financiranih iz evropskih in državnih sredstev, od leta 2018 sofinancirajo občine Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki.

Nabor programov v LUS-ih se vsako leto širi. Tako trenutno poteka na pobudo občanke v Gorenji vasi v Sokolskem domu tečaj znakovnega jezika. Za tečaj je bilo po razpisu veliko interesa, tudi zunaj meja občine. Zdaj tečaj obiskuje deset udeleženk iz Gorenje vasi in Žirov. 

Med udeleženci so osebe, ki se že srečujejo z gluhimi ali naglušnimi osebami, drugim so zanimiva nova znanja in povečanje njihovih kompetenc. Ocenjujejo, da je učenje podobno kakor pri vsakem jeziku: da moraš sproti in redno ponavljati; da je veliko kretenj, ki jih mi, slišeči, uporabljamo v vsakdanjem življenju; da so se naučili veliko stvari na zelo sproščen in prijeten način. Ena najmlajših udeleženk povabi k udeležbi vse občane, saj hkrati spoznaš nove ljudi, se zabavaš in se učiš zanimivega, drugačnega in dragocenega znakovnega jezika … In druga: »Tečaj je dobro zasnovan in obiskan, punce (ja, same 'babe' smo na kupu) že skupaj navijamo v upanju na nadaljevalni tečaj.« Osnovni tečaj obsega 30 ur in ima deset lekcij, s preverjanjem usvojenega znanja pa si bodo udeleženke lahko pridobile certifikat o opravljeni prvi stopnji slovenskega znakovnega jezika. Ob tečaju znakovnega jezika so v Gorenji vasi številne občanke pomladi obiskovale delavnice kvačkanja in šivanja, medtem ko je bila »mešana zasedba« na računalniškem tečaju in številnih jezikovnih tečajih, ki so potekali na Zoomu.

Vzporedno z izobraževanji, ki jih financira Občina Gorenja vas - Poljane, pa tudi v Gorenji vasi potekajo različni projekti v okviru LAS Loškega pogorja. V marcu je bil zaključen projekt Aktivno proti invazivkam (API), do konca leta pa poteka projekt Vseživljenjsko varovanje narave (VVN). V okviru zadnjega projekta so v marcu iz manjvrednega lesa posamezniki in družine z otroki na dveh delavnicah v maju izdelovali hotele za žuželke. Na številnih tečajih občani izražajo zadovoljstvo, da so izobraževanja brezplačna, in skupaj z organizatorji upajo, da se bodo ob finančni podpori občine nadaljevala, še z bogatejšim programom, tudi jeseni.

Jaka Šubic