Srebrni borec Miha Frlic

20.10.2022

Miha Frlic iz Suše se je kot edini Slovenec udeležil evropskega prvenstva v mešanih borilnih veščinah v italijanskem mestu Lignano Sabbiadoro. V hudi konkurenci je moral priznati premoč borcu iz Francije in tekmovanje zaključil kot evropski podprvak.

»Biti podprvak mi pomeni izjemno veliko. Priznam pa, da sem bil nad porazom v finalu zelo razočaran. Šele ko so mi čestitali za srebro, sem se nekako sprijaznil z izidom,« o najboljši uvrstitvi v karieri iskreno pove Miha Frlic . »Pričakoval je nisem, saj nisem vedel, kaj pričakovati od nasprotnikov. Konkurenca je bila huda, saj so mnogi imeli za sabo že veliko borb in so izkušeni borci. Prav tako je vsaka borba nepredvidljiva.«

Tokratne priprave so bile izjemno težke, saj so potekale brez fizične prisotnosti trenerja Mihe Čičića, ki je bil službeno odsoten. »V stiku sva bila le po spletu in tudi vsa navodila so prihajala po tej poti.« Triindvajsetletnik, ki se bori v težki kategoriji, je od nekdaj imel željo, da bi treniral katero izmed borilnih veščin, a se dlje časa ni mogel odločiti, katero, in ni vedel, kdaj bi bil pravi čas za začetek treniranja. Njegovi prijatelji so že trenirali v klubu Chiko Gym Škofja Loka, in tako se je pred štiri leti odločil, da tudi sam pokliče trenerja Miho Čičića in se dogovori za prvi trening. Trenira pet ali šest dni v tednu, enkrat do dvakrat na dan. V času priprav se število treningov še poveča. Treningi so tehnični in kondicijski v fitnesu za moč. »Meni najljubši so "sparing" treningi, saj se rezultati treningov pokažejo, ko se borimo med seboj v klubu.« Kot pojasnjuje, se zadnja leta tudi v Sloveniji dviguje nivo borcev v mešanih borilnih veščinah. Žal pri nas ni dovolj tekmovanj, na katerih bi se borci lahko dokazali, zato jih je večina prisiljena tekmovati v sosednjih državah. Svetovna konkurenca je na zelo visokem nivoju. Borilne veščine niso tradicionalne za Zahodno Evropo, tudi za Slovenijo ne. Širša javnost dojema borilne veščine zgolj kot nasilje in pretep, a ni tako. Kot poudarja, je za tem veliko tehnike, da o vloženem trudu in neštetih urah v telovadnici ne izgublja besed.

Prostega časa ima tako zelo malo, dopoldneve preživlja v službi, popoldne obiskuje predavanja na Višji strokovni šoli Škofja Loka. Ko pa le ima čas, se z veseljem druži s prijatelji v klubu študentov Poljanske doline. »Trenutno še ne vem, kako bo po tem tekmovanju. Morda sledi še kakšna tekma v trenutni amaterski organizaciji Mednarodne zveze mešanih borilnih veščin, morda že profesionalna borba,« še pove Miha Frlic, ki je septembra 2021 osvojil tudi bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Pragi.

Lidija Razložnik