Srebrni jubilej športnega društva Marmor Hotavlje

6.5.2019

»Če hočemo, zmoremo. Že 25 let!«

30. marca je Športno društvo Marmor Hotavlje, ki je eno najaktivnejših športnih društev ne le v občini, ampak tudi širše, s koncertom Slavka Ivančiča v Sokolskem domu v Gorenji vasi obeležilo 25-letnico delovanja.

Začeli so predvsem v želji po rekreaciji, sta na prireditvi, ki so jo poimenovali 'Če hočemo, zmoremo. Že 25 let!', nizala spomine na začetke Roman Demšar in Anton Mravlja, prvi predsednik in eden od 11 ustanovnih članov društva: »Bilo je, kot bi bilo včeraj. Leta 1994 se je začelo s košarko, nato smo nadaljevali s kolesarskimi dirkami, Hotaveljsko grčo, košarkarskimi in floorball turnirji, organizirali smo 10 kolesarskih kronometrov za pokal Marmor Hotavlje, šest dirk MTB po Hotavljah, nato pa prešli na Vzpon na Blegoš, kjer smo pripravili že 20 ponovitev.«
Poleg športnih prireditev, tudi na državni ravni, vseskozi skrbijo tudi za rekreacijo in druge aktivnosti za člane, na kar so najbolj ponosni, saj so mnoge dvignili s kavčev in jih zvabili v naravo ali na parket športnih dvoran, je pojasnil sedanji predsednik društva Niko Stržinar: »Športi se spreminjajo in nadgrajujejo, zadnja leta sta v porastu predvsem tek in kolesarstvo, še vedno oziroma spet bolj pa skrbimo tudi za rekreacijo svojih članov, običajnih nedeljskih rekreativcev.« Ob rekreaciji, številnih prireditvah, izletih, veselicah, piknikih, delovnih akcijah … pa še dodal: »25 let društva morda res ni veliko, aktivnosti pa je bilo toliko, da bi lahko danes praznovali že tudi 50 let.«   

Ustanovitev društva in ustanovni člani
Društvo je bilo formalno ustanovljeno 29. julija 1994. Na 1. ustanovnem občnem zboru se je zbralo 28 članov. Ustanovni člani društva so: Milan Celec, Miloš Čadež, Roman Demšar, Boris Dvojmoč, Niko Gartnar, Jakob Jezeršek, Rafael in Anton Mravlja, Marko in Marjan Peternelj, Miran Šinkovec.

Dosedanji predsedniki:
Anton Mravlja, Grega Peternel, Marko Peternelj, Niko Stržinar, Aljaž Gamse, Boštjan Jezeršek, Niko Stržinar

Namesto nagrad donacija hotaveljskim gasilcem
S priznanji so se na slovesnosti zahvalili dosedanjim največjim podpornikom, Občini Gorenja vas - Poljane in podjetju Marmor Hotavlje, domačemu gasilskemu društvu pa za vso pomoč in podporo pri organizaciji prireditev s čekom za 1.000 evrov za pomoč pri nakupu novega gasilskega vozila. Denar so tako zavoljo dobrega sodelovanja namesto nagrad članom in sodelavcem raje namenili za skupno dobro.    

Časa za praznovanje ni bilo prav veliko, že takoj naslednji dan, 31. marca, se je nadaljevala njihova prav tako jubilejna 25. rekreativna Hotaveljska grča, in sicer s pohodom okrog Hotavelj, ki ima tudi svojo, t. i. 'super' različico.
In kakšne so želje članov za prihodnost? Niko Stržinar: »Naj se teh naslednjih 25 let ponovi, ampak ne tako hitro kot dosedanjih 25. A kaj smo si zaželeli? Da bi dan imel vsaj 30 ur, leto pa vsaj kakšnih 100 dni več.« (smeh)

ŠDMH, vse najboljše in srečno v naslednjih 25-ih!

Damjana Peternelj 

18. maja vabljeni na jubilejni 10. trail KBK
ŠDMH 18. maja organizira jubilejni že 10. trail KBK, gorski tek iz Kopačnice na Blegoš in nazaj, ki je tudi prvi od tekov v Pušeljcu gorskih tekov (za 'pušeljc' štejejo še teki na Ratitovec, Črno prst in GM4O). Nanj vabi vse rekreativce, saj je časa za pripravo še dovolj. Običajno gostijo več kot 100 tekačev, prireditev postaja mednarodna.
Ko bo prvi tekač tekel mimo koče na Blegošu, se bo začela tudi tretja sezona Blegoške trme, vpisne knjige za kolesarje na Blegoša. Sezona traja potem do kolesarskega vzpona na Blegoš sredi septembra, do trenutka, ko zadnji tekmovalec na dirki pride v cilj. S to akcijo vabijo ŠDMH-jevci na Blegoš tudi kolesarje, na svojevrsten način pa tudi povezujejo dve največji in zelo odmevni prireditvi.
Več na spletni in fb-strani ŠDMH.

Fotogalerija