Srečanje citrarjev in harmonikarjev

21.9.2023

Glasbeni dogodek je ob koncu poletja pred planinsko kočo na Ermanovcu privabil številne poslušalce, ljubitelje citer in harmonike, ter tudi primerno število nastopajočih.

Pogledovanja v nebo in skrbi glede vremena tokrat ni bilo, saj je bil postavljeni šotor dobrodošla senca pred vročimi sončnimi žarki in obramba pred morebitnimi padavinami.

Virtuozi na harmoniki so nastopili večinoma posamično, predstavil se je en duo in skupina Poljanski godci, kjer glas harmonike obogatijo kitarist, baritonistka, pevec in godec na škafbasu. Prišli so iz bližnjih krajev, pa iz Tržiča, z Otočca, Vrsna in iz Idrije. Najmlajša harmonikarica je štela sedem let, najstarejši harmonikar 84. Večina od njih je že kdaj nastopala na srečanju na Ermanovcu. Odzvanjali so valčki in polke različnih ansamblov, največ pa je bilo Slakovih in Avsenikovih. Navdušujoče je bilo videti mlade fante in dekleti, še osnovnošolce, pri raztegovanju meha harmonike in urnem brzenju prstov po tipkah in gumbih v pravem ritmu in melodijah. Odlično so se izkazali tudi starejši, ki so pogosto napredovali kot samouki. Izmed citrarjev se je odzvala ena mentorica, ki je za nastop navdušila šest citrark. Poslušalce so božale nežne melodije skladb, igranih v skupinah, obogatenih s petjem, kjer se jim je pridružila tudi mentorica. S skladbo iz Cvetja v jeseni so tako počastile Tavčarjevo leto. V drugem delu popoldneva in večera so za plesni ritem skrbeli Dejan Vunjak in Brendijeve barabe. Ljubitelji plesa so pošteno utrdili svoje mišice, vsi pa so zadovoljni odšli domov.

Milka Burnik