Srečanje starejših krajanov v župniji Javorje

20.10.2022

Letos je organizatorjem uspelo po dveh letih premora zaradi covida spet izpeljati tradicionalno srečanje starejših krajanov v župniji Javorje.

Srečanje s slovesno sveto mašo in druženjem v gostilni Blegoš je v septembru kot prejšnja leta tudi letos organizirala krajevna organizacija Rdečega križa skupaj z Župnijsko karitas ter ob sodelovanju domačega župnika Cirila Isteniča in finančni podpori Občine Gorenja vas - Poljane. Posebna zahvala gre našemu župniku, da je daroval slovesno mašo, kljub temu da še okreva po težji poškodbi.

Vabljeni so bili krajani, ki so dopolnili 75 let in več, ter invalidi. Takih je v župniji ta čas 59, med njimi je osem krajank že ali bo letos dopolnilo 90 let in več. Najstarejša krajanka Francka Možina iz Dolenčic, ki zdaj sicer biva v domu starejših v Škofji Loki, je poleti dopolnila 98 let, najstarejši moški pa je Pavel Dolenc iz Četene Ravni, ki bo decembra dopolnil 88 let. Letošnji jubilanti so: Marija Bohinc, Podvrh (80 let), Fani Peternel, Gorenja Žetina (90 let) ter Nežka Pelipenko, Dolenja Žetina (90 let). Skoraj polovica povabljenih se je na vabilo z veseljem odzvala, kar kaže na to, da so taka srečanja pomembna in potrebna.

Srečanje se je začelo s slovesno sveto mašo, kjer so bolniki lahko prejeli tudi zakrament bolniškega maziljenja. Nedeljski evangelij je župnik spretno navezal na razmišljanje o vlogi starejših v družbi ter o potrebi po medgeneracijskem sodelovanju, pri čemer je izpostavil in pohvalil tudi prizadevanja naše občine, ki v ta namen gradi medgeneracijski center v Gorenji vasi. Na podlagi besed apostola Pavla iz Božje besede pri tej maši župnik poudari potrebo po izkazovanju medsebojnega spoštovanja, medsebojne dobrote in ljubezni. Tudi sedanja Škofovska sinoda 2021–2023 že s svojim logotipom poudarja pomen in potrebo po medsebojnem povezovanju in medsebojni pomoči med ljudmi. Ozavestiti želimo pomen medgeneracijskega povezovanja v sedanjem času. Tako malo je potrebno, da razveselimo drug drugega, pa se tega sploh ne zavedamo. Včasih zadošča že prijazen pozdrav, lep nasmeh, prijazna beseda, drobna pozornost, da starejšega človeka razveseli in mu prinese nasmešek na obraz. In to jim ob takem letnem srečanju želimo tudi povedati in pokazati. 

Druženje po maši v gostilni Blegoš je potekalo kot običajno v veselem razpoloženju ob kosilu, pesmi Javorskih pevcev in zvokih harmonike Toneta Koklja. Zbrane sta kratko pozdravila in nagovorila tudi predsednica RK Javorje Irena Tavčar ter predsednik KS Javorje Ciril Alič. Poudarila sta, da so nam starejši krajani še vedno dragi in smo jim hvaležni za vse preteklo in sedanje delo in skrbi. RK Javorje skuša starejšim polepšati njihove dneve z obiski odbornic po domovih, s pomočmi socialno šibkejšim in s priložnostnimi obdaritvami, s tradicionalnim letnim srečanjem starejših krajanom pa jim omogočiti, da se vsaj enkrat letno v večjem številu srečajo in skupaj praznujejo. Obdobje kovida je zahtevalo omejitve osebnih stikov in obiskov, kar so skušali deloma nadomestiti s komunikacijo po pošti. Zelo so veseli, da je situacija omogočila po dveh letih izpeljati spet srečanje v živo, in upajo, da tako tudi ostane. Tudi udeleženci so bili zelo zadovoljni in veseli, da so se lahko na ta način spet srečali in pokramljali. Upamo, da se prihodnje leto spet srečamo v enakem ali še večjem številu!

Milena Alič