Štiri desetletja, zaznamovana s plesom

19.5.2022

V kulturni dvorani na Sovodnju so v začetku maja zaznamovali štiridesetletnico delovanja folklorne skupine, ki deluje pod okriljem Turističnega društva (TD) Sovodenj.

Folklorno skupino na Sovodnju so na pobudo tedanjega predsednika TD Sovodenj Janeza Trevna ustanovili marca 1982. Danes skupina šteje 25 plesalcev, za glasbo pa skrbijo kar štirje godci – Klemen Šturm in Klemen Filipič s harmoniko, Marko Kokelj z baritonom in Damjan Vrhovnik s kontrabasom. »Skupina je že na začetku hitro pridobivala člane, težava je bila glasbena spremljava,« je pojasnil predsednik sekcije Edo Podobnik. Rešila jih je Julka Bogataj s Fužin, ki se je zato pri petdesetih letih naučila igrati harmoniko. Prvi vodja skupine, ki je nastala z namenom ohranjanja dediščine ljudskih plesov, je bil Marko Kržišnik, sledila sta mu še Viktor Kalan in Boris Jezeršek ter začasno Milan Kalan, zadnja leta pa skupino vodi Majda Strel, ki poskrbi tudi za večino odrskih postavitev. Od začetka so plesali pod mentorstvom Sandija Pustovrha, nato jih je plesov učila Simona Šercer, zadnja leta pa Majda Strel. Njihov repertoar obsega gorenjske plese in štajeriše oziroma plese dvorjenja in osvajanja. Oblečeni so v gorenjske narodne noše in tudi delovne noše – vsakdanja kmečka oblačila, ki so jih v okolici Sovodnja nosili na začetku 20. stoletja, odvisno od nastopa. "Našo skupino že od začetka druži veselje do ohranjanja kulturne dediščine, pa tudi medsebojno prijateljstvo, saj se radi družimo tudi zasebno," je poudaril Podobnik. Veliko parov v skupini pleše že od samega začetka, želijo pa si, da bi skupino malce "pomladili" z novimi člani. S svojimi nastopi popestrijo prireditve v domačem kraju in občini, pa tudi širše po Sloveniji in celo čez mejo. Do epidemije covida-19 so se redno udeleževali tudi območnih revij folklornih skupin.

Za prireditev Naših štirideset, ki so jo pripravili na Sovodnju, so v sodelovanju z domačim ansamblom Trio Šubic pripravili venček plesov, ki so ga kot posebno presenečenje ob jubileju predstavili prvič. Prvič so prikazali tudi kratki film o običajih, ki so včasih spremljali košnjo, posneli pa so ga s pomočjo članov folklorne skupine po zapisih Janka Kalana.

Mateja Rant