Sto let že gojijo zdrav duh v zdravem telesu

23.6.2022

S slavnostno akademijo v Sokolskem domu v Gorenji vasi so v Športnem društvu (ŠD) Partizan Gorenja vas v začetku junija zaznamovali stoletnico delovanja društva kot ponosnega naslednika tradicije, ki so jo leta 1921 z ustanovitvijo društva Sokol Gorenja vas - Poljane začeli njihovi predniki.

Društvo, ki danes šteje okrog dvesto članov, nudi raznolike možnosti za športno vadbo, kot dokazujejo njihovi člani, pa leta pa pri tem niso ovira, je poudaril dosedanji predsednik Tomaž Pisk, ki sicer v prihodnje vodenje društva prepušča Špeli Knafelj Borovič. Stoletnico delovanja so strnili tudi v zborniku, ki so ga predstavili ob tej priložnosti in v katerem povzemajo pestro zgodovino društva. V njem so namreč popisali znana dejstva o delovanju Sokola do druge svetovne vojne in o društvenem delovanju po letu 1945 vse do danes.

Sokolski dom, v katerem je potekala slavnostna akademija, so postavili v dveh letih po začetku delovanja društva, v njem pa so v preteklosti igrali celo košarko. Pred sedmimi leti so končali obnovo objekta, ki je po besedah župana Milana Čadeža vrsto let predstavljal domovanje športnikov in kulturnikov v Poljanski dolini. Slavnostni govornik Ivan Čuk iz Sokolske zveze Slovenije pa je predstavil sokolsko vzgojo, ki je sestavljena iz štirih stebrov: narodnega, demokratičnega, moralnega in telesnega. »Danes nas prepričujejo, da je naše področje zgolj šport, sami pa za svojo dejavnost uporabljamo izraz telesna kultura, ki pomeni vse stvarne in duhovne vrednosti na področju telesne vzgoje, telovadbe, planinstva, športa, plesa ...« V nadaljevanju so nato predstavili še zbornik na 240 straneh, ki je izšel ob stoletnici, ter podelili zahvale, priznanja in plakete zaslužnim članom ŠD Partizan. Plakete za dolgoletno delo v društvu so prejeli: Izidor Selak, Franc Branko Selak, Franc Dolenec, Janko (Jani) Bogataj, Vojko Reven, Branko Tušek in Albin Nedižavec.

Mateja Rant