Strelka Manja Slak četrta na evropskem prvenstvu

24.3.2023

V začetku marca se je iz Estonije vrnila članica Strelskega društva Gorenja vas Manja Slak, kjer se je udeležila evropskega prvenstva v streljanju z zračno pištolo. V mladinski kategoriji je osvojila četrto mesto in s tem najboljšo slovensko uvrstitev.

Člani društva, domači, prijatelji in podporniki, med njimi tudi župan Milan Čadež, so ji ob tej priložnosti na strelišču v Gorenji vasi pripravili sprejem, ki ga je bila izjemno vesela. »To je bilo moje prvo evropsko prvenstvo. Imela nisem nobenih pričakovanj glede uvrstitve, hotela sem le doseči rezultat, podoben osebnemu rekordu,« je po sprejemu skromno povedala Manja Slak.

Vse od njenih strelskih začetkov jo spremlja trener in predsednik društva Aleš Košir, ki je bil uvrstitve mlade, a izjemno nadarjene strelke, ki niza odlične rezultate, izjemno vesel: »Osvojeno četrto mesto je bilo poleg Luka Lukića iz SD Trzin s puško, ki je prav tako osvojil četrto mesto, najboljši letošnji slovenski rezultat v Estoniji. V zgodovini slovenskega mladinskega strelstva je Manja Slak tretja, ki je osvojila četrto mesto na evropskem prvenstvu. V disciplini z zračno pištolo pa je to trenutno najvišja slovenska uvrstitev v Evropi!« Kot je še poudaril Aleš Košir, je ta in vse pretekle letošnje uvrstitve tako Manje Slak kot ostalih članic in članov še en razlog več za praznovanje. Društvo letos beleži 70-letnico delovanja in prav odlični rezultati so motivacija za prihodnost.

Manja Slak se konkurence 54 najboljših mladink iz Evrope ni bala. »Le malce me je skrbelo prvo potovanje z letalom. (smeh) A sem se neizmerno veselila, saj mi je prišla podporo izkazat tudi moja starejša sestra.« Uvrstitev v finale tekmovanja, na katerem jo je tokrat spremljal Damijan Klopčič, je bilo zanjo presenečenje. »Med finalom sem bila malo nervozna, saj me je zmedla tehnična napaka na elektronski tarči. A ne glede na vse sem s končno uvrstitvijo zadovoljna. Vso sezono sem se skozi priprave v Postojni in Laškem pripravljala na evropsko prvenstvo, ki je bilo eden mojih največjih ciljev sezone.« Pred prvenstvom so imeli tridnevne reprezentančne priprave na strelišču v Ljubljani, izkušnje je pridobila tudi na mednarodnih tekmah na Hrvaškem in v Nemčiji. Časa za počitek ne bo prav veliko. Prav tako nima prostega časa, saj je zaradi tekem in priprav veliko odsotna. »Poskušam pa čim bolj redno delati šolo.« V marcu se je Manja Slak udeležila dveh kol državne kadetske in članske 1. b lige. Aprila bo nastopila na državnem prvenstvu posamezno in v mešanih parih. V začetku poletja bo v Nemčiji in na Češkem mladinski svetovni pokal. »Julija potujem na mladinsko svetovno prvenstvo v Južno Korejo in to bo vrhunec sezone,« strne.

Lidija Razložnik