Strip postavljen v Poljansko dolino

20.7.2023

Knjižne police so bogatejše za nov strip z naslovom Amerika avtorjev Martina in Janeza Ramoveša. Gre za drugi strip iz cikla stripovskih povesti o temačni in nič idilični podobi slovenskega podeželja v preteklosti. Rdeča nit je izseljevanje v Ameriko na prelomu iz 19. v 20. stoletje ter usoda tistih, ki te sreče niso imeli.

»S Kontrabantarji se je začela serija stripov, ki jih povezuje dogajanje v Poljanski dolini pred približno sto leti. V Ameriki gre za povsem drugo zgodbo, a po obliki, dolžini in stilu je strip podoben Kontrabantarjem,« na kratko predstavi nov strip Martin Ramoveš. V njem sta z očetom Janezom osvetlila usodo tistih, ki se ob koncu 19. stoletja niso izselili v Ameriko. 

Na nekaj manj kot šestdesetih straneh je tako predstavljena zgodba glavnih junakov, otrok Groge in Amerikanke. Dogajanje je tudi tokrat postavljeno v Poljansko dolino in deloma temelji na resničnih dogodkih. Kot je zapisala Ana Bogataj, bi se ta ista zgodba lahko odvila v kateri koli slovenski vasi – in se verjetno tudi je. »Ne gre za dokumentaren strip – zgodbe, ki predstavljajo usode ljudi, bi bile lahko aktualne tudi danes,« še poudari Martin Ramoveš. V stripu so med drugim tudi prizori iz povesti Cvetje v jeseni, pojavi se lik Ivana Tavčarja. Strip je napisan v knjižnem jeziku, uporabljen je tudi nekoliko starinski jezik. »Prav zaradi tega je nastala zanimiva mešanica domačijske povesti in sodobnejših vplivov grozljivk ter še marsičesa!« Ideja za drugi strip se je porodila med branjem knjige Bo že kok, še zmeri je blo kok. Avtorica Marica Mrak je v njej objavila pisma svojega strica, ki je delal v ameriških rudnikih: »Janez je nato napisal novo zgodbo, s povsem novimi junaki. V letu in pol so, poleg vsega drugega dela, nastale še risbe.« 

Tudi v Ameriki se, tako kot v Kontrabantarjih, zgodba prepleta z odlomki pesmi, risarski slog je izrazito črno-bel. Strip je temačen tako tematsko kot vizualno. »Z Janezom želiva s tovrstnim stilom nadaljevati in ustvariti serijo stripov, ki bo delovala kot celota. Pozorni bralci oziroma gledalci pa lahko v mojem načinu risanja opazijo rahle razlike, ki, upam, nakazujejo napredek.« Spremno besedo k stripu, ki je izšel pri založbi Stripburger, je napisal glasbenik in pisatelj Damir Avdić, v kateri je opisal drugačno, sodobnejšo izkušnjo Amerike. »Mislim, da je na Poljanskem zanimanje za strip v skladu s širšim trendom – ne dojema se več kot otroška zabava, ampak bolj poglobljena literatura, ki lahko stvari predstavi drugače kot drugi mediji. Kontrabantarji so vzbudili zanimanje ljudi, ki sicer stripov ne berejo, a jih zanima ta tematika. Upam, da bo tudi pri Ameriki tako.« Strip, ki je bil premierno predstavljen 13. junija v Kinu Šiška, je na voljo v vseh večjih knjigarnah, Pr' Pepet v Škofji Loki, na spletni strani založbe Stripburger in na koncertih.

Lidija Razložnik