Ta dobra stara kuha

21.3.2024

Dvorec Visoko postaja prepoznaven po odlični kulinariki in visoki kakovosti.

V začetku marca je Zavod Poljanska dolina v sodelovanju z VSŠ Bled organiziral kulinarični dogodek z naslovom Ta dobra stara kuha v Dvorcu Visoko.

Kuharji in natakarji so pod mentorstvom Zorana Jozića, predavatelja strežbe, in Jožeta Zalarja, predavatelja kuharstva, pripravili in servirali modificirane jedi iz lokalnih živil, ki so se uporabljale v Poljanski dolini. Kot rad reče etnolog Janez Bogataj, dediščina ne sme postati prehranski muzej, ampak motiv za modifikacijo starih jedi v moderno različico. Jedi lahko spremenijo obliko, vendar ne okusa in vonja. Sodelovanje z VSŠ Bled vidimo tudi kot priložnost sodelovanja za nadaljnji razvoj. Kot poudarja predavatelj Jože Zalar, je pravilno, da se z vključevanjem mladih v pristno delovno okolje skrbi za potencialni bodoči dobro usposobljen kader. Hkrati je tak dogodek tudi koristna izkušnja za študente, kajti izvedba dogodka izven matične lokacije zahteva celostno organizacijo, da končna storitev doseže skupen cilj, zadovoljstvo gostov. Študenti so bili navdušeni nad lokacijo izvedbe, tudi z vidika, da ni vedno šolska učilnica. VSŠ Bled je ravno v tem času gostila štiri študente iz francoskega mesta Toulouse, je povedal direktor šole mag. Peter Mihelčič in dodal, da ja po znanje v tujino, vendar po študiju pa želijo vrnitev nazaj v Slovenijo.

Večer pred kulinaričnim dogodkom smo v poročni dvorani odprli še razstavo KD Deteljica iz Gorenje vasi z naslovom Ženski obrazi, ki prijazno vabi k ogledu. Bil je večer druženja, doživetje kulinarike in umetnosti klekljane čipke. Pridružite se nam lahko na naslednjem kulinaričnem dogodku, 26. maja na Binkoštnem kosilu.

Martina Ambrožič Tušar