Takšnega uspeha ni pričakovala

18.11.2021

Sabina Potočnik iz Bukovega Vrha nad Visokim je ena izmed 19 dijakov Biotehniškega centra Naklo, ki so poklicno maturo opravili z odliko. Za odličen uspeh v vseh letih šolanja je prejela tudi zlatnik. 

Iskreno prizna, da takšnega rezultata ni pričakovala niti v sanjah: "Ko so me na podelitvi spričeval poklicali, da sem maturo opravila z odličnim uspehom, sem potrebovala kar nekaj časa, da sem dojela, kaj se dogaja. Prejem zlatnika je res nekaj posebnega, saj ga ne dobi vsak. Odličnega uspeha nisem nikoli pričakovala ne pri zaključevanju letnikov, kaj šele na maturi." Vse to ji je dalo, kot pravi, zagon in motivacijo za naprej, hkrati pa spoznanje, da se vse da, če se hoče.

Danes študentka fakultete v Ljubljani je šolanje na Biotehniškem centru Naklo začela v triletnem programu slaščičar in ga nadaljevala do naziva živilsko-prehranskega tehnika. "Učenje ni bila ravno 'mala malica,' (smeh) a tudi tako težko ni bilo. Kdaj pa kdaj se je bilo treba malo 'dol usest', potem pa je šlo kar samo od sebe. A tako dobrega uspeha v zadnjih letih res nisem pričakovala!"

Poklicno maturo je opravljala iz matematike, slovenskega jezika, živilstva in prehrane. Komisija je ocenjevala tudi izdelek oziroma skupinsko seminarsko nalogo, v kateri so popisali izdelavo jogurta z uporabo različnih kultur in jo nato tudi zagovarjali. Posebnih priprav na maturo ni imela, učila se je tako kot pretekla leta. "Razlika je bila le v tem, da sem se za maturo učila iz zapiskov vseh petih let." Največ časa za učenje je namenila angleškemu jeziku in matematiki. "Uživala sem pri predmetih prehrana in dietetika ter športni vzgoji, saj smo si tam lahko malo 'zluftal' glave." Srednješolska leta ji bodo ostala v spominu predvsem po sošolcih, s katerimi so v teh letih postali tudi dobri prijatelji, ter "fajn" profesorjih.

V treh letih izobraževanja v slaščičarstvu je bilo kar nekaj časa namenjenega tudi praksi: "Najbolj všeč mi je bilo na praksi predvsem to, da smo delali različne vrste slaščic, vse od piškotov do tort. Med prakso sem pridobila kar nekaj novega in uporabnega znanja." Sama najraje pripravlja tiramisu, ki ga ima zelo rada, pa tudi torte, sladice v lončkih in različne biskvite. Svoje prihodnosti še ni jasno začrtala: "Sproti prihajajo ideje oziroma želje, kaj bi si želela početi v življenju. Pravijo, da se vse zgodi z razlogom, potem bomo pa videli, kam me bo življenje odpeljalo."

Lidija Razložnik