Tavčar tudi v čipki

20.7.2023

Klekljarsko društvo Deteljica Gorenja vas je v Sokolskem domu v Gorenji vasi pripravilo razstavo z naslovom V začetku je bila beseda, s katero so se tudi v njihovem društvu pridružili praznovanju letošnjega vseslovenskega Tavčarjevega leta.

Za letošnjo razstavo, ki je posvečena Tavčarjevemu letu, so si v Klekljarskem društvu Deteljica Gorenja vas izposodili prvi stavek svetopisemskega sporočila apostola Janeza: V začetku je bila beseda. Z razstavo so se namreč poklonili slovenskim velikanom, ki so nam zapustili neprecenljivo dediščino v obliki besed, so pojasnili v društvu. V prvi vrsti dr. Ivanu Tavčarju, ki mu je ob stoti obletnici smrti posvečeno letošnje leto.

Na podlagi risbe njihove članice Zvonke Kogovšek za klekljano čipko so tako naklekljale portret Ivana Tavčarja, obenem pa tudi nekaj prizorov iz njegovih del. Ob njem so v čipki upodobile še Primoža Trubarja, Franceta Prešerna, Simona Gregorčiča in Ivana Cankarja ter prizore iz njihovih del oziroma stvari, ki so povezane z njihovim delom, je pojasnila predsednica društva Vida Šubic. Na razstavi so tudi letos prostor odstopile še učencem, ki obiskujejo klekljarska krožka na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas in OŠ Poljane, v posebnem kotičku pa je svoje delo, klekljan nakit iz žičke, predstavila njihova članica Danica Erznožnik. Kot so pojasnili v društvu, se je za klekljani nakit iz žičke navdušila po izletu s klekljarskim društvom Cvetke iz Žirov v Prago. 

Z razstavo, ki so jo zdaj preselile v krajevno knjižnico v Gorenji vasi, kjer si jo je mogoče ogledati do konca septembra, so tako tudi v Klekljarskem društvu Deteljica prispevali majhen kamenček v mozaik prireditev v Tavčarjev spomin.

Mateja Rant