Tavčarju ob obletnici voščil tudi Cankar

21.9.2023

Ob letošnjem Tavčarjevem letu, ko praznujemo 100. obletnico pisateljeve smrti, so se mu konec avgusta ob 172. obletnici rojstva poklonili zaposleni v gorenjevaški šoli, ki je od leta 1975 poimenovana po njem.

Krajši kulturni program sta imenitno zasnovali in povezovali profesorici slovenskega jezika Nina Dolenc in Andreja Uršič. Izbrane besede o njegovem življenju in delu sta nizali med opisi Tavčarja politika, gospodarstvenika, novinarja, urednika, pisatelja, lovca, ribiča, družinskega človeka, svetovljana, ki »v svojem blišču, bogastvu in slavi ni pozabil na svoje rojake«. Pregled izjemne Tavčarjeve osebnosti sta dopolnili z branima odlomkoma iz Visoške kronike in V Zali, s katerima sta dopolnili Tavčarjevo misel, da nam je ljubezen vsem v pogubo. Poudarili sta, da je v slovensko književnost ponesel Poljansko dolino in Poljance, bil med začetniki slovenske kmečke novele in povesti, izjemno vlogo pa naj bi odigral tudi v gospodarstvu.

Sodelavce, župana, direktorico občinske uprave in novinarje je nagovorila tudi ravnateljica Nataša Grom, ki prihaja z Vrhnike, kjer se je rodil pisatelj Ivan Cankar in kjer so pred petimi leti ob 100. obletnici njegove smrti praznovali Cankarjevo leto. V letošnjem Tavčarjevem letu so posrečeno združili oba velikana slovenske književnosti v dialogu, ki sta ga odigrala Janez Čadež kot Tavčar in Damjan Debevec kot Cankar. Tavčar in Cankar sta se namreč poznala, vendar naj bi med njima prišlo do navzkrižij. Cankar je v domišljenem dialogu vrnil knjige, ki si jih je izposojal v Tavčarjevi knjižnici v njegovi hiši v Ljubljani in jih zastavil, zato jih za časa svojega življenja ni mogel vrniti nazaj. Priznal je, da jih je bilo po tako dolgem času težko najti.

Hudomušen klepet, v katerem eden drugemu nista prizanašala, sta sklenila z zdravico, ki so se ji pridružili vsi prisotni in tako nazdravili na Tavčarjevo obletnico rojstva ter na začetek novega šolskega leta, tokrat prvega v celoti pod vodstvom nove ravnateljice Gromove.

Damjana Peternelj

Fotogalerija