Tisoč gasilcev na tekmovanju na Visokem

19.10.2023

Zadnjo septembrsko soboto je ob dvorcu na Visokem potekalo gasilsko tekmovanje Gasilske zveze Škofja Loka, na katerem je nastopilo 93 ekip z mentorji s celotnega škofjeloškega območja.

Vsakoletnega tekmovanja, ki poteka na različnih tekmovališčih na Škofjeloškem, se udeleži tudi po 1500 gasilcev, letos je bilo vseh udeležencev vseh starosti okrog tisoč. »Opažamo, da vnema malce upada, predvsem ker je operativa postala zelo zahtevna in poveljniki težko dobijo člane še za tekmovanja,« je po odlično pripravljenem in izpeljanem dogodku, ki mu je služilo tudi lepo vreme, ocenil predsednik tekmovalnega odbora Roman Kokalj. »Namen vsakoletnega tekmovanja je predvsem pridobivanje najosnovnejših znanj pri mladih, sicer pa druženje gasilcev vseh starosti, s katerim se nadgrajujejo spretnosti ter krepita sodelovanje in ekipni duh.«

Tekmovanje, katerega vodja je bil Boštjan Peternelj, se je že dopoldan začelo z boji pionirk in pionirjev, mladink in mladincev ter starejših gasilk in gasilcev, popoldan pa so nastopili še članice in člani. Pionirke, nastopile so štiri ekipe, in pionirji, pri katerih je bila s 24 ekipami konkurenca najhujša, so morali v svojem nastopu prikazati vajo z vedrovko, vajo razvrščanja in štafeto s prenosom vode. Mladinke s petimi ekipami in mladinci s 15 so se pomerili v vaji z ovirami ter vaji razvrščanja, članice in člani A (16 let in več) in B (30 let in več) pa v vaji z motorno brizgalno in razvrščanju. Vseh članskih ekip je bilo 37. Starejše gasilke in gasilci (58 let in več) so z desetimi ekipami prikazali dve vaji: vajo s hidrantom ter vajo raznoterosti. Med pionirkami so vsa tri prva mesta zasedle ekipe iz naše občine: tretje so bile Poljanke, druge Sovodenjčanke, prve pa Trebijke. Tretji med pionirji so bili fantje iz ekipe Poljane 1, na peto mesto se je uvrstila ekipa Sovodnja, na šesto Trebija 1. Zanimivo je, je je bila polovica ekip iz naše občine.

Med mladinkami so bile prav tako odlične vse tri ekipe naše občine: tretje Trebijke, druge Sovodenjčanke in prve Poljanke. Mladinci so se potrudili do naslednjih mest: Sovodenjčani do prvega, Poljanci do tretjega, Lučinčani pa do četrtega. Članicam A so stopničke ušle: Lučinčanke so se uvrstile na četrto mesto, Sovodenjčanke pa na peto. Pri članih A so bili najboljši Poljanci, pri članicah B so naša dekleta zasedla tretje in četrto mesto, za las boljše so bile Poljanke pred Sovodenjčankami. Člani B so mesti ravno zamenjali: tretji Sovodenjčani pred četrtouvrščenimi Poljanci. Starejše gasilke s Trebije so bile odlične druge, prav tako uvrstitev so dosegli starejši gasilci iz Poljan. Prehodni pokal mladine so domov odnesli Sovodenjčani, ki so slavili pred drugimi Poljanci in tretjimi gasilci z Račeve, medtem ko so Trebijci dosegli četrto mesto. Pri članih je prehodni pokal domov odnesla ekipa iz Žirov, medtem ko so bili naši Poljanci skupno tretji, Sovodenjčani pa peti.

Kot je še povedal Kokalj, je izjemno vlogo odigrala primerno usposobljena sodniška ekipa. Vsi sodniki morajo namreč biti certificirani, vključno z vodstvom tekmovanja. Sodniški izpit opravijo na državni ravni, obnavljajo pa ga na dve leti. Posebej je poudaril tudi odlično lokacijo tekmovanja, ki jo je izbrala komisija za tekmovanja. Izkazala se je za zelo primerno, umaknjena je od prometnic in druge moteče infrastrukture, ambient pa zelo lep, zato upajo, da bi ob podpori župana Milana Čadeža in drugih županov Škofjeloškega vsaj prihodnje leto tekmovanje spet pripravili na Visokem. Do dogodka želijo urediti stezo za štafeto. V prihodnje pa si želijo še, da bi kljub obveznostim operativnih enot vsako društvo za tekmovanje uspelo pripraviti vsaj eno člansko enoto.

Damjana Peternelj