Tudi letos prižgali oglarsko kopo

21.9.2023

Turistično društvo Stari vrh je tako kot že dvainpetdeset let zapored tudi letos pripravilo oglarsko kopo, ki bi jo morali prižgati v prvem avgustovskem koncu tedna. A so zaradi vremenske ujme praznovanje Dan oglarjev prestavili za tri tedne.

Praznik zato ni bil prav nič manjši. Tudi obiskovalcev je bilo kot vedno na lepi lokaciji med starovrškimi smrekami na Grebljici veliko. Dan so začeli že ob osmi uri s pohodom Med gorami, ko so se pohodniki podali na približno osemnajst kilometrov dolg pohod okoli Starega in Mladega vrha ter Koprivnika. Navzoči otroci so med pohodom slišali novo pravljico, pohodniki pa so se okrepili z dobrotami iz Andrejonove kmetije. Pohod se je zaključil na Grebljici, kjer se je že slišala glasba ansambla Jazbeci in je že dišalo po kosilu z žara.

Prireditveni prostor ob Kopi na Grebljici se je do 15. ure dodobra napolnil. Prireditev, katere rdeča nit je bila še vedno spomin na film Cvetje v jeseni, se je začela z znano melodijo iz filma, ki jo je tokrat na violino zaigrala Loti Kos. Odlomke iz povesti Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni je prebrala Jurka Kokelj. Tudi častni gost Franc Zajc, producent filma Cvetje v jeseni, ki se je vabilu društva z veseljem odzval, je dobil besedo in v kratkem intervjuju skupaj s predstavnikoma organizacijskega odbora prireditve Petdeset pomladi Cvetja v jeseni Janezom Šturmom in Hermino Jelovčan obudil spomin na prireditev pred mesecem dni in na snemanje filma pred petdesetimi leti. Franc Zajc je imel tudi častno nalogo, da je prvi prižgal oglarsko kopo. Poleg njega je to častno nalogo opravila tudi Svitlana Ševčenko, slikarka iz Ukrajine, ki je prispevala svojo sliko kot eno od glavnih nagrad na dobrodelnem srečelovu.

V programu in predstavitvi oglarjenja in dela ob kopi so sodelovali tudi koparji Tone Kokelj, Martin Dolenc in Jože Bogataj, kuharica Anica Ramovš, tesarja Luka Demšar in Janez Peternel, Marko Oblak, ki je predstavil izdelavo osolnikov, ter kovaški mojstri kovaštva Bizovičar. Svojo točko in res krasen nastop so prikazali člani folklorne skupine s Sovodnja. Kmetija Jurjuc je poskrbela za odličen domač sladoled, kmetija Petelin pa za sire in domače pečene dobrote. Kot vsako leto je tudi letos potekalo svetovno prvenstvo v »pajsanju hloda«, kjer je prijavljenih tekmovalcev vsako leto več.

Turistično društvo se vsem donatorjem in sponzorjem zahvaljuje za sodelovanje in tudi za to, da so omogočili izvedbo srečelova, katerega izkupiček bo v celoti namenjen poškodovancem v poplavah. Za pohodnike pa so člani društva že pripravili predzadnji letošnji pohod – Jesenski pohod, ki bo 23. septembra z zborom ob deveti uri v Poljanah, in vas prav lepo vabijo, da se jim pridružite.

Hermina Jelovčan

Fotogalerija