Tudi v šolo je prišla pomlad

20.4.2023

Pomlad je, več smo na prostem, opazujemo prebujajočo se naravo, izkoriščamo daljše dneve, pogosteje se družimo. Kot vedno pa je lepo, če tudi v tem času mislimo na druge in jim podarimo del svojega časa.

Ob prihodu pomladi so učenci OŠ Poljane po treh letih prekinitve zaradi epidemije končno spet obiskali starejše krajane. Več kot 90 učencev jim je prineslo prisrčne pozdrave otrok in delavcev naše šole v obliki izdelka, ki so ga naslikali učenci prvega triletja. Voščilnice z risbo šopka cvetja in pomladno pesmico je prejelo okrog 180 krajanov KS Poljane, starejših od 75 let.

Zdaj tu je spet čas,
ko v zraku diši po tem,
kar imamo vsi radi;
naj stari smo, mladi,
pri srcu je vsem:
diši nam, diši po pomladi. 
(Tihomila Dobravc: Pomladna) 

Tako kot so se otroci spomnili starejših krajanov, so učenci 4. a razreda pomislili na prvošolce. Zanje so pri književnosti izdelali komplet kart za igranje črnega petra. Domen Bogataj: »Naredili smo več kompletov kart, ki smo jih med uro oddelčne skupnosti predali obema prvima razredoma. Bili so zelo veseli, mi pa srečni in ponosni.« Tudi tradicionalno druženje učenk in učencev z otroki iz vrtca, ki ga imenujemo gibalni živžav, je spet napolnilo telovadnico s smehom, veseljem in gibalnimi igrami. V zabavno gibalno srečanje je bilo vključenih več kot 60 učenk ter več kot 250 otrok iz vrtca in učencev 1. in 2. razreda.

Narava
Pomlad predstavlja novo življenje tudi za rastline in živali. Učenci 1. razreda so to opazovali ob obisku Vrtnarstva Čadež. Preizkusili so se v sejanju in presajanju rastlin ter opazovali zalivanje njihovih ekoloških sadik. Sadike, ki so jih presadili, so odnesli domov. Sedmošolci so v živalskem vrtu spremljali pomladno prebujanje živali, hranjenje morskega leva, doživeli pa so tudi živi stik s kačo in pajkom. Ajda Stanonik: »Spoznali smo prijazno, udomačeno kačo. Najprej je bila le na tleh, potem smo jo lahko še pobožali ali držali. V roke smo dobili tudi ptičjega pajka. Tudi tega si lahko pobožal ali držal v roki.« Bili so navdušeni, še bolje pa je bilo, ko so pet dni preživeli v CŠOD Burja v Seči pri Portorožu in ob vseh dejavnostih doživeli pomladanski utrip slovenske obale.

Tekmovanja
V tem času ne manjka niti tekmovanj – tako športnih kot tudi tekmovanj iz znanja. Na Rogli je potekalo državno tekmovanje v alpskem smučanju za kategorizirane in nekategorizirane učenke in učence osnovnih in srednjih šol. Devetošolka Julija Strel je v svoji kategoriji zasedla odlično 2. mesto. Naše košarkarice so se prvič v zgodovini šole prebile na finalni turnir v košarki za starejše učenke. Turnir je potekal v Rogaški Slatini. Sodelovali sta še OŠ Ob Dravinji in II. OŠ Rogaška Slatina. Na zelo izenačenem turnirju jim je zmanjkal en koš in tako so osvojile odlično drugo mesto!
Lara Kokelj, učenka 6. a razreda, je na državnem tekmovanju iz angleščine dosegla odlično prvo mesto in zbrala vse možne točke. Ta rezultat je doseglo le devet učencev iz cele Slovenije. V organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije sta se odvili še dve tekmovanji. V Biotehniškem centru Naklo so se na področnem srečanju zbrali mladi raziskovalci Gorenjske in predstavili svoje raziskovalne naloge, ki so jih snovali in oblikovali v tem šolskem letu. Na letošnjem srečanju v Naklem je svoje raziskovanje predstavilo pet naših učenk. Anamarija Jurčič in Veronika Pisk sta raziskovali, kako so otroci živeli včasih, Klara Jelovčan, Blažka Jesenko in Nina Potočnik so predstavile zanimivosti med Pasjo ravnjo in Starim vrhom, Manca Cankar in Tara Kos pa sta se posvetili učenju in znanju tujih jezikov. 
14 naših učencev se je udeležilo regijskega tekmovanja iz konstruktorstva in tehnologije obdelav za učence osnovnih šol. V kategoriji Načrtovanje s programom QCAD in CiciCAD sta se zelo dobro odrezali sedmošolki Maruša Šubic, ki je osvojila prvo mesto, in Veronika Pisk z drugim mestom. Obe sta se uvrstili na državno tekmovanje. V kategoriji Modeliranje s programom SketchUp je tretje mesto dosegel David Kokelj iz 9. razreda, v kategoriji Izdelava izdelka iz umetnih snovi pa sta se na drugo mesto uvrstila osmošolca Nika Božnar in Žan Božnar.

Bernarda Pintar

Fotogalerija