Učenci pomagali pri okrasitvi

22.12.2022

Za dopolnitev praznične okrasitve so letos poskrbeli učenci obeh matičnih osnovnih šol in njunih podružnic z izdelavo unikatnih lampijonov.

V Občini Gorenja vas - Poljane so že lani zasnovali novo praznično okrasitev, ki je predvidela enovit oblikovni pristop na celotnem območju občine. Praznično razsvetljavo so najprej namestili v Gorenji vasi in Poljanah, letos pa so nameravali nadaljevati še v drugih krajevnih skupnostih v občini. A kot je pojasnila Jana Oblak z občine, so se zaradi splošne energetske draginje odločili, da bodo dali prednost dnevni krasitvi, ki je bila prav tako predvidena že v lani izdelani idejni zasnovi celostne novoletne okrasitve. Tako so nastali lampijoni, ki zdaj krasijo drevesa v središčih krajev.

»Že pred začetkom šolskega leta smo šole povabili, da v učne načrte vključijo tudi poslikave lampijonov,« je razložila Jana Oblak in dodala, da so na občini priskrbeli material in poskrbeli za montažo, učenci pa so pod mentorstvom učiteljev porisali lampijone. Izdelave lampijonov so se lotili učenci obeh matičnih in vseh podružničnih šol v občini. »V ornament, za katerega je značilno ponavljanje stilizirane figure, smo vključili značilno slovensko motiviko: nagelj, rožmarin, roženkravt in srce,« so pojasnili v OŠ Poljane. Učenci Podružnične šole Javorje pa so recimo lampijone okrasili z motivi iz slovenskega narodnega izročila v zlatih in srebrnih odtenkih. Podobne poslikave so nastale tudi na drugih šolah. Skupaj so tako učenci izdelali kar 150 lampijonov, ki zdaj krasijo izbrana drevesa v Poljanah, Javorjah, Gorenji vasi, na Hotavljah, Sovodnju, v Lučinah in pri Dvorcu Visoko, večinoma ob šolskih poteh, da otroci na poti v šolo lahko občudujejo svoje izdelke. Z navdušenjem so novo okrasitev sprejeli tudi njihovi starši in drugi krajani, še ugotavlja Jana Oblak.

Mateja Rant