Učenje na sto in en način

21.3.2024

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so se januarja in februarja zvrstili skrbno organizirani dnevi dejavnosti, odlični rezultati s tekmovanj, slavnostna proslava ob kulturnem prazniku, snemanje za RTV Slovenija, medgeneracijsko srečanje in še marsikaj.

Medgeneracijsko sožitje
Učenci, ki zmorejo več in obiskujejo delavnice za dodatne dejavnosti, so 5. januarja obiskali varovance v Hiši generacij v Gorenji vasi. S piškoti, ki so jih spekli v šoli, in z glasbeno-recitatorskim programom so starostnikom popestrili dan.

Dnevi dejavnosti
Plesna šola Studio Ritem je za učence 7. in 9. razreda pripravila plesni športni dan. V prvih treh šolskih urah se je vsak učenec naučil tri različne plese. V zadnjih dveh urah so predstavili, kar so se naučili na plesnem dnevu. Za učence 9. razreda je 17. januarja potekal tehniški dan, ki so ga pripravili mentorji iz zavoda VID Kreativa. V prvem delu so spoznavali električne kroge in osnove elektronike ter pod katerimi pogoji LED lučka zasveti. V drugem delu so iz kompletov Lego Spike sestavljali robote. V tretjem delu so na računalnikih, v programu Arduino, nadzorovali delovanje semaforja. Sedmošolci so imeli kulturni dan Rastem s knjigo. V šolski in krajevni knjižnici v Gorenji vasi so spoznavali delovanje knjižničnega sistema, v dar pa so dobili roman Modri otok. Učenci 2. razreda so dva dneva preživeli v CŠOD Fara. Najbolj so se razveselili drsanja in adrenalinskega parka. Šestošolci so od 15. do 19. januarja imeli smučarsko šolo v naravi. Bivali so v Hotelu Cerkno in smučali na smučišču na Črnem vrhu. V tem tednu so izvedli pester program. Kopali so se v bazenu, spoznavali FIS pravila, obiskali Cerkljanski muzej, se sprehodili po mestu, igrali tombolo, kvize in druge igre. Tudi osmošolci so na športnem dnevu uživali zimske radosti. Nekateri so se odločili za smučanje, drugi pa za drsanje. Sedmošolci in devetošolci, ki so imeli športni dan en teden kasneje, so zaradi neugodnega vremena lahko samo drsali.

Tekmovanja
Zaključilo se je tekmovanje iz razvedrilne matematike. Na državnem nivoju so srebrno priznanje osvojili Ula Možina, Jakob Peternelj in Anja Gantar, zlato pa Ožbej Drmota. Na šolskem tekmovanju iz računalništva Bober je sodelovalo 60 učencev od 4. do 9. razreda. Bronasto priznanje je prejelo 16 učencev. Marcel Jereb se je uvrstil na državno tekmovanje in dosegel zlato priznanje. Učenci izbirnega predmeta šport za sprostitev so se 27. januarja udeležili šolskega planiškega maratona v teku na smučeh in pohoda v Tamar. V okviru prireditve je potekalo tudi državno prvenstvo v teku na smučeh. Izak Drole je postal državni prvak, Žana Drole in Iza Oblak pa državni podprvakinji. V žrebanju za glavno nagrado je bila izžrebana naša šola, zato so prejeli sedemkilogramsko čokolado velikanko.

Kultura
Prvi dan po novoletnih počitnicah so na šoli gostili snemalno ekipo RTV Slovenija. Posneli so prispevke za otroško razvedrilno oddajo Krompir. Naše učence ste lahko gledali v soboto, 20. januarja, ko so odgovarjali na vprašanja, povezana z radovednostjo. Vabljeni, da oddajo poiščete v arhivu RTV Slovenija. Na slovenski kulturni praznik so se učenci pripravili s svečano proslavo, na kateri so zapeli, zaplesali, deklamirali in zaigrali na različne instrumente. In to brez interaktivnih in video pripomočkov! Učenci 8. in 9. razreda so prisluhnili predavanju o Maistrovih borcih in si ogledali razstavo na to temo.

Z januarjem se je zaključilo tudi prvo ocenjevalno obdobje, z 19. februarjem pa so se začele težko pričakovane zimske počitnice. Po njih pa je bilo treba spet zavihati rokave za šolsko delo.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija