Ujeta bližina Eve Bašelj

23.11.2023

Eva Bašelj je v Gostilni Pr’ Pepet v Škofji Loki pripravila svojo prvo fotografsko razstavo z naslovom Ujeta bližina. Na ogled je do 9. decembra postavila sedemintrideset fotografij.

V fotografski objektiv je ujela različne trenutke od blizu in tako so na fotografijah upodobljeni motivi iz narave in živali. »Motivi na mojih fotografijah so različni, a še vedno sestavljajo neko celoto. Nekatere fotografije so majhne, druge malce večje, pokončne in ležeče, so črno-bele, saj mi je trenutno ta stil najbolj všeč. Motiv je tako najbolj viden. Rada se poigram z osvetlitvijo, kontrastom, svetlobo in sencami,« opiše svoje fotografije Eva Bašelj.

K razstavi jo je spodbudil Janez Ferlan, šef kuhinje v Gostilni Pr' Pepet, kjer si Eva Bašelj po zaključeni srednji medijski in grafični šoli v Ljubljani nabira izkušnje v gostinstvu in kulinariki. »Na odprtju razstave je bilo zelo prijetno. Ob kozarcu penine in krajši predstavitvi razstave so si obiskovalci ogledali fotografije in uživali v sproščenem večeru.« Eva Bašelj se s fotografiranjem ukvarja od 17. leta dalje. Takrat si je namreč kupila svoj prvi fotoaparat. »Največ navdiha za fotografiranje je dobila, ko je v srednji šoli morala čisto po naključju pripraviti predstavitev Fransa Lantinga, priznanega fotografa National Geographica. »Ko so doma opazili, da me zanima fotografija, mi je mama pokazala knjigo bratranca Janeza Bogataja, ki je prav tako fotograf. Ustvarja črno-bele fotografije in tako sem navdih za nekatere razstavljene fotografije dobila iz njegove fotoknjige,« pojasni in še pove, da je že v osnovni šoli vedela, da bi se rada ukvarjala s fotografijo, saj je na vsakem sprehodu ali izletu opazovala, kaj vse bi lahko ujela v fotografski objektiv. Svoje fotografsko znanje bi rada čim prej nadgradila, zato pridno dela in varčuje za študij fotografije na Norveškem, kamor se bo odpravila prihodnje leto.

Lidija Razložnik