Umetnino vrnili na Visoko

20.7.2023

Relief Svete družine pri blagoslovu jedi iz delavnice Štefana Šubica so po 130 letih ob blagoslovu poljanskega župnika Jožeta Pluta vrnili na njegovo nekdanje mesto v Dvorcu Visoko.

Relief Svete družine pri blagoslovu jedi je v zadnji četrtini 19. stoletja nastal v lokalni delavnici Štefana Šubica, zdaj pa so ga vrnili na nekdanje mesto v Dvorcu Visoko, so pojasnili na občini. »Omenjena umetnina je bila namreč kmalu po tem, ko sta Ivan in Franja Tavčar leta 1893 kupila Dvorec Visoko, zaradi svoje lepote in izredne umetniške vrednosti ter kakovostne izdelave prenesena v Ljubljano.«

Relief prikazuje dete Jezusa z materjo Marijo in Jožefom, kako blagoslavlja jedi na mizi pred njimi. »Na levem delu reliefa vidimo tipično kmečko kuhinjo tistega časa, ki nam pričara vzdušje preprostosti in topline. Na desni strani pa je upodobljena tesarska delavnica s precizno izrezanim tesarskim in rezbarskim orodjem.« Po 130 letih so ga znova vrnili na nekdanje mesto v Dvorcu Visoko. To je že druga pomembna pridobitev, s katero so obogatili muzejsko zbirko v dvorcu. Sredi junija so se namreč razveselili še omare, ki je bila v lasti pisatelja Ivana Tavčarja. »Dr. Ivan Tavčar jo je uporabljal v svoji odvetniški pisarni v Ljubljani. Kasneje je zamenjala več lastnikov, zdaj pa je našla svoje mesto v muzejski sobi Dvorca Visoko, posvečeni pisatelju, in bo spominjala na njegov pravniški poklic.« Domnevajo, da je v njej hranil različne dokumente, izdelana pa je iz kakovostnega lesa iglavcev in furnirana s trdim lesom, predvidevajo z orehovino ali s češnjo. »Oblikovana je v tipičnem slogu poznega 19. stoletja, s pridihom neorenesanse. Ljudsko je to stilno obdobje, ko so tudi na pohištvu oživljali stare umetnostne sloge, imenovano 'alt deutsch' (staronemško),« so še dodali na občini.

Mateja Rant