Usmerjanje otrok h kulturi in športu

23.11.2023

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so oktobra blesteli mladi športniki, na drugi strani pa so se zvrstili raznovrstni kulturni dnevi, tako da je vsak učenec našel kakšno vsebino zase.

Kulturne vsebine
Učenci 8. razreda so si ogledali opereto Dežela smehljaja v SNG Opera in balet Ljubljana. Pred predstavo so se sprehodili po Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju, kjer so občudovali razstavo Cvetje v jeseni. Opazovali so fotografije iz življenja Ivana Tavčarja in sodobne Poljanske doline; na slednjih so prepoznali učence gorenjevaške šole in druge domačine. Več generacij je spoznavalo različne delčke Ljubljane. Učenci 6. razreda so v Cankarjevem domu imeli poučno predstavo Od opere do muzikala. Podali so se še po srednjeveškem delu Ljubljane. Učenci 5. razreda so v Šolskem muzeju občutili, kakšna je bila šola nekoč. Učenci od 1. do 4. razreda so imeli poučne ure v Narodni galeriji in Prirodoslovnem muzeju. Na ulicah Škofje Loke je 29. septembra potekala Groharjeva kolonija. Udeležba je bila rekordna, saj so motive tega starega srednjeveškega mesta slikali učenci kar iz 48 šol. OŠ Ivana Tavčarja so zastopale Sara Tomažin, Kaja Oblak in Eva Primožič. 
V začetku oktobra se je odvijalo bralno-ustvarjalno popoldne, ki so ga poimenovali »S knjigo pod svobodnim soncem«. To je drugo tovrstno srečanje, ki je potekalo ob gozdičku blizu šole. Tokrat so udeleženci predstavljali knjige po svojem izboru, ki so jih navdušile iz različnih razlogov. Za zaključek so reševali skrivno sporočilo, ki se je glasilo: »Beri več knjig in manj objav na Facebooku. Glej več v oči in manj v računalniški zaslon. Dotakni se več rok in manj naprav. Več ljubi in manj sodi.« Avtor teh besed je Dolce Ruby. 
S slovesno prireditvijo sta se 26. oktobra zaključila državni likovni natečaj Tavčarjevo leto in območni literarni natečaj Zemlja domača ni prazna beseda. Združili sta se obe šoli v občini Gorenja vas - Poljane in nagradili najboljše ustvarjalce.

Športne vsebine
Veliko dobrih novic je tudi s športnega področja. Na medobčinskem tekmovanju v krosu so štirje naši učenci dosegli stopničke, med njimi je prvo mesto osvojila Žana Drole. Prvič v zgodovini gorenjevaške šole so se učenke uvrstile na državno ekipno prvenstvo v atletiki, ki je bilo 11. oktobra v Mariboru. Osvojile so tretje mesto. Istega dne so se učenke in učenci od 1. do 5. razreda udeležili Mamutovega teka v Križah. Kar devet se jih je znašlo na stopničkah za medalje. Zasedli so štiri prva mesta, štiri druga in eno tretje mesto. S tako vrhunskimi rezultati so si tekači zaslužili prvo mesto med osnovnimi šolami. 
Na 27. Ljubljanskem maratonu so se trije učenci uvrstili med prvih osem v svoji kategoriji. Jernej Štravs je bil peti, Brina Drmota šesta in Žana Drole osmi. Tekmovalo je okrog 7000 mladih tekačev, od tega iz naše šole 59.
V Vrtcu Zala so v tednu otroka za skupini Sovice in Ježki izvedli rolanje.

Druge vsebine
Šestnajsti oktober velja za svetovni dan oživljanja. Več učiteljev in vzgojiteljev se je izobraževalo za posredovanje v primeru nesreč. V sklopu tedna oživljanja in v prihodnjih mesecih bodo pripravili izobraževalne vsebine za učence. Učili se bodo, kako komunicirati ob klicu na 112, temeljnih postopkov oživljanja in kako ravnati z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED), kako posredovati v primeru opeklin, krvavitev in tujkov v dihalih, kako odreagirati v primeru bolečine v prsnem košu in kateri so znaki možganske kapi, kako uporabljati avtoinjektor adrenalina in še kaj.
Oktobra je pouk potekal kar se da intenzivno, tako v učilnicah kot zunaj njih. Sproščeno pa so se lahko pozabavali na plesu pred nočjo čarovnic. Po opravljenih obveznostih v dveh mesecih so veselo odhiteli na jesenske počitnice.

Nina Dolenc in novinarski krožek

Fotogalerija