Uspešen v lanski sezoni

3.2.2022

Nejc Trček, 18-letni dijak škofjeloške Srednje šole za strojništvo iz Volake, ki tekmuje v avtošportu, je v lanski sezoni dosegel načrtovane rezultate in lansko leto ocenjuje kot uspešno. To je bila tudi njegova prva v celoti izpeljana sezona, saj je v letu 2020 nastopil le na eni GHD in nekaj testiranjih.

Najbolj ponosen je na tretje mesto za tekmovalce do 23 let. Dosegel je tudi dve tretji mesti v diviziji 1. Lanska sezona se je sicer začela prvega maja na novi gorski hitrostni dirki v Tolminu, na kateri je tekmoval tudi on. Udeležil se je tudi dirk v Skradinu na Hrvaškem, na Gorjancih, v Lučinah, Ilirski Bistrici in Buzetu na Hrvaškem.

V prvem delu sezone je tekmoval z MG-jem ZR 105 za ekipo Mrak racing team. V drugem delu sezone pa je sedel v podobnem dirkalniku, v diviziji 1, z nekoliko več konji in drugačnim menjalnikom, tekmoval pa je za ekipo Buhc. Kot je povedal Nejc, se je zanj sezona zaključila v Buzetu 19. septembra. Drugi so imeli še dirko v Italiji, on pa se je zaradi takrat še neopravljenega vozniškega izpita – naredil ga je namreč šele mesec kasneje – zaradi italijanskih predpisov ni mogel udeležiti. Čeprav je bilo na dirkah lani zaradi epidemije manj gledalcev, pa še ti so morali izpolnjevati pogoj PCT, so izpeljali prav vse načrtovane dirke. Posamezne dirke sicer organizirajo različni klubi. Nejc je včlanjen v Avto-moto društvo Zvezda iz Ljubljane, ki je organizator gorske hitrostne dirke v Lučinah. Kot je še pojasnil, je izvedba treniranja v tem športu v zahtevna. Običajno ga izpeljejo pred začetkom letne dirkalne sezone ali tudi pred drugim delom sezone, ko uporabijo uradno zaprte ceste. Nazadnje je potekal test v kraju Suša, kjer so domačini hitre avtomobiliste zelo dobro sprejeli. Avtomobilski šport Nejcu pomeni zelo veliko, saj vse prihranke in energijo vlaga vanj. Za prihodnost glede tega trenutno še nima končnega načrta. Odprtih ima več možnosti, ki pa so pogojene s financami in sponzorji, ki jih ni ravno lahko najti. Idealna želja je tekmovati profesionalno ekipo, vendar so za to v Sloveniji možnosti minimalne.

Nejca pri tem tehnično in finančno zahtevnem športu podpirajo v prvi vrsti prijatelji, družina in sorodniki, za kar jim je nadvse hvaležen. Posebej pa se zahvaljuje vsem sponzorjem, predvsem piceriji Marco Polo s Trebije, ki ga kot glavni sponzor podpira že drugo sezono zapored, pa tudi podjetjem Zare kamnolomi, Tedi trans, Bernik transpot, Siga, Jurčič transport, Alko, Crazy Duck, Defa racing, Lavrih in Gozdarske storitve Zaverl ter klubu AMD Zvezda. Poleg udeležbe na avtošportnih tekmovanjih ima še eno željo: po zaključku šole bi rad vozil tovornjak, saj uživa tudi v običajni vožnji po cestah.

Jure Ferlan