Uspešni pri obnovah cest

24.3.2023

Lahko bi rekel, da je bilo lansko leto v naši krajevni skupnosti spet običajno leto s postopnim vračanjem družabnega življenja. Bilo je tudi leto številnih volitev, ki so še malo bolj razgibale prebivalce in pospešile bledenje spomina na »kovidna« leta.

Čeprav je bila prenova ceste Murave–Žetina zaključena že v letu 2021, smo slovesno predajo namenu uspeli izpeljati šele v letu 2022. Pomembnost prenove te ceste so na slovesnosti s številnimi prisotnimi potrdili številni domačini, izvajalci in gosti. Trud in iznajdljivosti, ki sta ju v ta projekt vložila poslanec Žan Mahnič in župan Milan Čadež, nista bila zaman.

Aktivnosti na področju komunalnih dejavnosti so bile pri gradnji cest namenjene dokončanju del iz preteklega leta, na vrsto pa je prišlo tudi nekaj že dalj časa planiranih krajših odsekov. Večja vzdrževalna dela oziroma obnove na cestnih odsekih Suša–Dolenja Žetina, odcep Kolavž in povezava Gorenja Žetina–Dolenja Žetina bi morali biti končani že v letu 2021. Ker ti odseki ležijo na nadmorski višini blizu tisoč metrov, je izvajalce asfaltiranja prehitela zima, zato so bila dela na zgoraj navedenih odsekih zaključena šele lani. Asfaltirani so bili tudi krajši odseki na cestah Murave–Griče, Javorje–Predole, obvoz Murave in odcep na Kovnike. Letos je bila izvedena tudi nujno potrebna rekonstrukcija ceste križišče Zapreval–občinska meja. Če povzamem, smo bili tudi v tem letu kar uspešni pri obnovah, saj je bila v KS Javorje zaključena prenova oziroma izvedena nova asfaltna prevleka na 1500 metrih javnih poti in cest. Na cesti Dolenčice–Podobeno je bil na novo zgrajen obvoz mimo domačije Poklar ter saniranih nekaj plazovitih mest. Med drugimi vzdrževalnimi deli sta bila na cesti Javorje–Mlaka urejena dva prepusta, manjša vzdrževalna dela na cestnem odseku Gorenja Žetina–Črni Kal, na nekaterih odsekih cest pa so vzdrževalna dela opravili tudi krajani sami s prostovoljnim delom.

KS skrbi tudi za redno vzdrževanje pokopališča v Javorjah. Za še lepši videz smo letos poskrbeli tudi z opleskom za zaščito obzidja. Večjih vzdrževalnih in obnovitvenih del, od katerih je najnujnejša sanacija spodnjega obzidja, pa samo s prihodki od grobarin ni bilo možno izvesti. Načrtovani kataster grobov je obtičal v fazi razgovorov. Nekaj dela smo imeli tudi z zastavo. Neurje nam je na njej povzročilo take poškodbe, da smo morali celo dvakrat podreti drog.

Mandata je konec, zaključil sem predsedovanje v KS Javorje, izkoristil bom to priložnost in se zahvalil vsem, ki ste mi v preteklih letih pomagali ali vsaj z razumevanjem prenašali nevšečnosti v času gradenj. Ker pa posameznik ne pomeni veliko, gredo v tem obdobju pri tako velikih in uspešno izvedenih projektih oziroma pridobitvah za našo krajevno skupnost zasluge mnogim, tako krajanom kot svetu KS, občinski upravi in ne nazadnje županu Milanu Čadežu in poslancu Žanu Mahniču. Vestnemu gospodarju pokopališča Simonu Dolinarju iz Javorij se zahvaljujem za skrb za lepo urejeno pokopališče. Še posebno pa se zahvaljujem za odlično sodelovanje tistim sodelavcem v občinski upravi, ki so s svojim delom prispevali k tekočemu izvajanju del v krajevni skupnosti.

Ciril Alič