Ustvarjalno v šolsko pomlad

18.4.2024

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so marca nadaljevali usvajanje novih znanj, za učence priredili več kulturnih in športnih dogodkov, novo pa je bilo, da so z izdelki iz odpadnih predmetov opremili kotiček s sedeži in mizico za druženje v času, ko ni pouka.

Kultura
Učenci od 6. do 9. razreda so si 12. marca ogledali mladinski film Šepet metulja in spoznavali, kakšne težave lahko prinese avtizem. Glede ocene filma so si bili enotni, da je zgodba odlično predstavljena in da so se veliko naučili za življenje, predvsem sprejemanja ljudi, ki izstopajo iz povprečja. 
Neža Erznožnik je organizirala pevski tabor, ki so se ga udeležili pevci šolskih zborov. Potekal je v petek in soboto, 22. in 23. marca, v prostorih šole. Učenci fotografskega krožka sodelujejo na fotografski razstavi Vodomanija v Galeriji Martinove hiše v Škofji Loki. Tudi v tem šolskem letu so se najboljši glasbeniki šole udeležili Slovenske glasbene olimpijade. Šolsko tekmovanje je bilo izvedeno v začetku februarja. Učenke so poleg pisnega testa, ki zajema znanje zgodovine glasbe, teorije glasbe, poznavanje skladateljev in dogodkov aktualnega časa, zapele še pesem po svoji izbiri ter napisale lastno skladbo. Iza Oblak in Eva Ušeničnik sta prejeli bronasto priznanje, Tina Reberšek pa se je uvrstila na državno tekmovanje 13. Slovenske glasbene olimpijade, ki je bilo 9. marca v prostorih dvorca Kazina na Kongresnem trgu v Ljubljani. Prejela je srebrno priznanje.

Šport
Na šoli je 11. marca potekalo medobčinsko prvenstvo v košarki za mlajše dečke. Učenci naše šole so si priigrali peto mesto. Na državno tekmovanje v badmintonu, ki je potekalo 13. marca, sta se uvrstila Ožbej Drmota in Eva Ušeničnik. Ožbej Drmota je premagal vso konkurenco in tako postal državni prvak. 
V športu potekajo tudi netekmovalni dogodki. Člani planinskega krožka Svizci so se 6. marca podali na nočni pohod na Gabrško Goro.

Drugi dogodki
Marec se je začel veselo – s šolskim plesom. Devetošolci, ki sodelujejo v edinstvenem izobraževalnem programu Mednarodno priznanje za mlade (MEPI), so imeli v petek popoldne in soboto dopoldne, 8. in 9. marca, intenzivne priprave na odpravo. Nastanili so se v prostorih vrtca, ki so bili zaradi sanacije po lanskih poplavah izpraznjeni. Tam so postavili šotore in si kuhali. V petek so spoznavali orientacijo in načrtovali pot za sobotni pohod ter se seznanili z ukrepi prve pomoči. V soboto so bili na triurnem pohodu v okolici šole. V štirih skupinah so se podali na pot z zemljevidi in kompasi, tudi tokrat v dežju, na višjih delih pa jih je pozdravil sneg. Tisti učenci, ki zmorejo več, so 23. marca raziskovali Hišo eksperimentov in Botanični vrt v Ljubljani.
Zasvojenost osnovnošolcev z elektronskimi napravami (predvsem družbenimi omrežji in igrami) je vse večja, zato so starši in zaposleni z zanimanjem prisluhnili predavanju z naslovom Družinska e-pravila, ki ga je pripravil Tilen Hočevar iz Centra pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout. 
Nekateri osnovnošolci že vstopajo v politični svet, in sicer s sodelovanjem v šolskem otroškem parlamentu. Predstavniki od 4. do 9. razreda so se zbrali na sestanku 27. marca. Razpravljali so o duševnem zdravju otrok in mladih.
Naj sklenemo šolske novičke z novo pridobitvijo. Pod mentorstvom učiteljice likovne umetnosti je v večnamenskem prostoru nastal prijeten kotiček za druženje, izdelan na osnovi reciklaže odpadnih predmetov. Mogoče bo koga navdihnilo, da bo posnemal ustvarjalne in iznajdljive mlade umetnike.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija