Ustvarjanje otrok razvaja oči in dušo

19.5.2022

Naše učenke in učenci radi ustvarjajo in s svojimi izdelki sodelujejo na raznih natečajih.

Na področjih likovnega in literarnega ustvarjanja so nas že kar razvadili s prelepimi izdelki, pa tudi z uspehi, priznanji in nagradami. Številni šolarji pa so odlični tudi na raznih tekmovanjih, predvsem na področju turizma in raziskovanja. O športnih uspehih redno poročamo, o dosežkih na tekmovanjih iz znanja pa ne tako pogosto, čeprav jih je prav tako veliko. Najvišja priznanja s tekmovanj naši otroci navadno dosegajo na naravoslovno-matematičnem področju, manj pa se jih udeležuje tekmovanj iz materinščine in tujih jezikov. Sredi aprila nas je zato zelo razveselila osmošolka Tara Kos, ki je na državnem tekmovanju iz angleščine dosegla zlato priznanje!

Natečaji
Prav v pomladnih mesecih so objavljeni nagrajenci številnih likovnih in literarnih natečajev. Likovnih izdelkov in literarnih besedil učenk in učencev je preprosto preveč, da bi si jih lahko ogledali na tem mestu. Ste pa bralci Podblegaških novic lepo vabljeni, da obiščete spletno stran naše šole, na kateri si lahko ogledate, kaj naši otroci ustvarjajo na likovnem in kaj na literarnem področju. Presenečeni boste!
Kulturno društvo dr. Ivana Tavčarja Poljane je razpisalo literarni in likovni natečaj Po motivih poljanskih likovnih ustvarjalcev. Nagrajenki poustvarjalnega literarnega natečaja sta Hana Debeljak in Sara Robba. Hana je po motivu Zamorke Antona Ažbeta napisala pesem, Sara pa se je po motivu slike Pred lovom Jurija Šubica vživela v misli lovca.
Na likovnem natečaju so nagrade prejele Tinkara Cankar, Žana Ržen, Tara Kos in Neža Stržinar, ki so za svoje umetnine prav tako izhajale iz del poljanskih likovnih ustvarjalcev. Osnovna šola Ane Gale iz Sevnice je razpisala natečaj Anica na temo To sem jaz. Tretješolka Maja Bonča je za svojo pesem Danes zidam hišico prejela priznanje in nagrado anica.
OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, Zavod Prijetno domače, Občina Ivančna Gorica, Zveza kulturnih društev Občine Ivančna Gorica in JSKD OI Ivančna Gorica so v letu Josipa Jurčiča 2021 organizirali vseslovenski natečaj Deseta dežela. Naši učenci so z ilustracijami odlomka iz prvega slovenskega romana Deseti brat »prislužili« kar deset priznanj. Zlato priznanje sta prejela Zarja Mlinar in Krištof Pisk, srebrno priznanje pa so dosegle Sima Rupar, Ema Kržišnik, Jerca Tušek, Eva Debeljak, Kora Markelj, Nina Habjan in Žana Eržen. Osnovna šola Šturje je razpisala že 13. likovni natečaj Drevo. Delo Tadeje Kržišnik se je uvrstilo na razstavo in prejme bronasto priznanje. Uprava RS za zaščito in reševanje vsako leto razpisuje natečaj Naravne in druge nesreče – požarna varnost in prosti čas. V regijski izbor se je uvrstilo kar pet učencev: Eva Debeljak, Ema Krek, Gašper Markovič, Tina Novak in Jerca Tušek.
Prelep izdelek so mlajši učenci matične šole in podružnice v Javorjah (od 1. do 5. razreda) družno ustvarili v okviru projekta Ekobranje za ekoživljenje, ki poteka v okviru Eko šole. Ob slikanici Zvezdane Majhen Čas brez vode so razmišljali o pomenu vode za vsakega izmed nas. Od škrata Tulipe je nato vsak oddelek prejel čebulico tulipana, hijacinte ali žafrana, ki so aprila zacveteli. Učenci so opravili tudi eko bralno značko, nato so izdelali vsak svojo papirnato kapljico, na katero so ilustrirali potok ali reko v okolici svojega doma. Tako je nastalo več kot dvesto kapljic, ki so jih sestavili v eko bralni slap.

Najvišja priznanja s tekmovanj naši otroci navadno dosegajo na naravoslovnomatematičnem področju, manj pa se jih udeležuje tekmovanj iz materinščine in tujih jezikov. Sredi aprila nas je zato zelo razveselila osmošolka Tara Kos, ki je na državnem tekmovanju iz angleščine dosegla zlato priznanje!

Šport
V Športni dvorani Trata v Škofji Loki je potekalo tekmovanje v ritmični gimnastiki – Pozdrav pomladi 2022, na katerem sta učenki Hana Debeljak in Ivana Krek pod vodstvom Maše Starman dosegli tretje mesto. Na državnem tekmovanju sta bili prav tako odlični ter tudi tam osvojili tretje mesto. 
Učenci drugega in osmega razreda so nekaj časa posvetili športu. Drugošolci so uživali v kranjskem bazenu, učenci 8. razreda pa so tri dni preživeli v šoli v naravi v CŠOD Kavka v Livških Ravnah nad Kobaridom. 
Petošolci so preživeli prav poseben dan, saj so izpeljali preventivni program Jumicar, ki poučuje otroke, kako se vesti v prometnem okolju, tako da so postavljeni v vlogo voznika in doživljajo dogodke, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu. Ker pa so v Poljanah na delu arheologi, ki izkopavajo ostanke nekdanje cerkve, so obiskali tudi njih.

Bernarda Pintar