V cepilni akciji večina po tretji odmerek

3.2.2022

V zadnji veliki nacionalni akciji Dnevi cepljenja so tudi v Zdravstvenem domu Škofja Loka pospešeno cepili tri zaporedne dni, od 13. do 15. januarja, od 8. do 20. ure. Cepilo se je 522 ljudi.

Več kot dve tretjini oseb, to je 369, je prišlo po tretji odmerek, 59 oseb ali 11 odstotkov pa se jih je cepilo prvič. "Kljub skromnemu številu prvih odmerkov to v primerjavi z večino drugih zdravstvenih domov niti ni malo," je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović. Cepili so tudi deset otrok, pet pa se jih je hkrati cepilo proti sezonski gripi. Cepljenja na terenu z mobilno enoto tokrat niso organizirali, so se pa akciji priključili zdravniki koncesionarji v Železnikih, Žireh in Gorenji vasi, ki so cepili po svojem urniku. 

Ponovoletna akcija je bila sicer nadaljevanje predbožične, ko se je v petih dneh na Loškem cepilo 908 ljudi. Delež oseb, ki so prejele tretji oziroma poživitveni odmerek, je bil tedaj kar 79 odstotkov, delež oseb, ki so prejele prvi odmerek, pa je znašal le štiri odstotke. "Tudi v tej akciji so sodelovali koncesionarji v obeh dolinah, v Škofji Loki pa smo z mobilno enoto cepili v Retečah in na Svetem Lenartu. V obeh akcijah so se vsi pacienti cepili s Pfizerjevim cepivom Comirnaty, čeprav je bilo na voljo tudi cepivo Moderne," je pojasnil prednovoletno dogajanje direktor škofjeloškega zdravstvenega doma. O uspehu cepilne akcije meni, da je v kategoriji tretjih odmerkov povsem soliden, glede prvih pa ne. "Število cepljenih v enem dnevu akcije, to je med 150 in 180, je praviloma dokaj podobno številu cepljenih v običajnem cepilnem dnevu, le da je termin v času akcije bistveno daljši in zahteva večjo kadrovsko angažiranje. Tudi tokrat se je potrdilo, da so na cepljenje pripravljeni večinoma le tisti, ki so že osnovno zaščiteni."

Glede prejema tretjega, poživitvenega odmerka je pojasnil, da ga osebe prejmejo po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. "Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno s cepivom proizvajalca Pfizer (ali Moderna) ali kot 'mešana shema' (cepivo proizvajalca AstraZeneca in Pfizer oz. Moderna) in poživitvenim odmerkom je od tri do šest mesecev, če pa je oseba opravila osnovno cepljenje s cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Janssen, pa je priporočljiv presledek vsaj dva meseca po osnovnem cepljenju. To velja za splošno populacijo, pri težje imunsko oslabljenih pa glede intervala za dodaten odmerek priporočam posvet z izbranim osebnim zdravnikom."

Cepljenje v prihodnje v Gorenji vasi ob sredah
Cepljenje bo organizirano tudi v prihodnje. "Ves čas je možna elektronska prijava preko portala zVEM – eZdravje, organizirani pa bodo tudi odprti termini, brez naročanja, o čemer bomo občane sproti obveščali na Radiu Sora in naši spletni strani," pa nadaljevanje cepilne strategije na Škofjeloškem pojasnjuje Stepanović. Da bodo cepili tudi v Gorenji vasi, so pritrdili tudi v Ambulanti Koprivec. Cepili bodo enkrat tedensko. "Ker je ta čas v ambulanti veliko dela, se bo to izvajalo kot nadurno delo poleg ambulante, in sicer vsako sredo od 13. do 15. ure." Na dosedanjih cepljenjih ob sredah so v Gorenji vasi razdelili okrog 120 večinoma poživitvenih odmerkov, v drugi polovici januarja pa so zabeležili upad zanimanja za cepljenje.

Želijo si umiritve razmer
Epidemija je tudi na Škofjeloškem v polnem razmahu, saj je različica omikron izredno nalezljiva. Stepanović je jasen: "Zdaj bi bil res skrajni in pravi čas, da upoštevamo vse tisto, kar poslušamo že dve leti: razkuževanje, razdalja, pravilna uporaba mask, delo od doma, kjer je to mogoče, izogibanje nepotrebnim stikom."
V teh dneh se v zdravstvenih domovih, kjer si želijo konca vse višjih valov in umirjanja epidemije, še vedno spopadajo tudi s hudo kadrovsko stisko zaradi bolniških odsotnosti in karanten zaposlenih, obenem je izjemno visoko število testiranj in okuženih. "V primeru nenujnih zadev, kot so npr. kontrole urejenih kroničnih bolezni in več mesecev ali celo let trajajoče težave, zaradi katerih do sedaj niste obiskali zdravnika, vas vljudno in neobvezujoče prosimo za krajšo prestavitev termina do umiritve najhujšega vala epidemije," k razumevanju nastalih razmer še poziva Stepanović.

Damjana Peternelj