V Kopačnici spet veliko obiskovalcev

23.9.2021

Poletje se počasi preveša v jesen in h koncu gre kopalna sezona v biseru naše občine, v toplicah Kopačnica.

Kako je bilo letos? Ali mu smemo reči biser? Že tretje leto skrbi za red in čistočo skupina domačinov, prostovoljcev, ki nam ni vseeno, kaj se dogaja s tem mirnim in za zdravje primernim kotičkom v dolini Kopačnice. Lanskoletna obljuba lastnika, da se bo že letošnjo pomlad gradilo moderno glamping naselje, je ostala v zraku. Menda se bo to zgodilo letošnjo jesen, saj so vsa soglasja in dovoljenja že zbrana. Lepo bi bilo, saj je stanje, kakršno je zdaj, le rešitev za silo, dolgoročno pa ni primerna. Tudi naš župan se večkrat ob kolesarjenju oglasi in nas spodbuja ter pohvali naše delo.

Kako je potekala letošnja sezona? Reči smemo, da kar uspešno, saj je to naravno danost zdravilne termalne vode uporabljalo veliko domačinov in tudi obiskovalcev od drugod, celo tujcev. Ker je voda primerna za pitje, se nekateri odžejajo kar ob bazenu, drugi jo dnevno nosijo domov. V začetku sezone nam je v brunarici in garderobi najprej skrbi povzročila mišja mrzlica. S primernimi sredstvi in skrbjo za čistočo smo težavo odpravili. Odstranili smo koše za smeti, v katerih so pogosto ostanki hrane in drugi odpadki. Pohvaliti moramo obiskovalce, ki so odpadke in embalažo odnašali domov. Proti sršenom in osam smo uporabili primerna sredstva, da ni prišlo do težav. Strojno čiščenje bazena ni bilo možno (premajhen pritisk vode), zato je bilo treba tedensko prijeti za krtače, bazen izprazniti, očistiti in čez noč napolniti. Tudi obiskovalci so radi pomagali. Druga težava pa se je letos pojavila s hišnimi ljubljenčki. Ob vhodu je tabla, ki prepoveduje kopanje psov v bazenu, nekateri so to spregledali in šele po našem opozorilu upoštevali to navodilo, včasih tudi z nekaj slabe volje. Kako pa je s covidom-19? K sreči je okolica kopališča dovolj prostorna, da se obiskovalci niso preveč zbliževali, pa tudi v bazenu so bili pozorni na to. Težava pa so že vsa tri leta sanitarije.

Večina obiskovalcev bo sezono zaključila s prihodom hladnejših dni, nekateri vztrajajo do zime. Zahvalili bi se radi za pomoč in upoštevanje navodil ter za prispevke, s katerimi kupimo čistila in pripomočke. Tako vsaj za silo omogočimo kopanje in uživanje v tem idiličnem in mirnem kotičku Kopačnice. Večina ceni naša prizadevanja, nekaterim se pa zdi povsem samo po sebi umevno, da je bazen kolikor toliko primeren za uporabo.

Jože Dolenec