V Lipanu pripravili meni za ljubitelje rib

3.2.2022

Januarja je v enajstih vključenih gostilnah in na turističnih kmetijah na Škofjeloškem, med drugim tudi v Gostilni Lipan na Hotavljah, potekal prvi kulinarični festival Okusi Škofjeloškega.

V okviru kulinaričnega festivala Okusi Škofjeloškega so na podlagi predhodnih rezervacij sodelujoči gostinci goste razvajali z unikatnimi meniji, ki jih je navdihnila lokalna tradicija. V Lipanu so za kulinarični festival pripravili lahek obrok, ki je bil primeren tako za kosilo kot večerjo. Za predjed so postregli juho z drobnjakovimi štruklji, za glavno jed je bilo mogoče uživati ob postrvi z mavrahovo omako in hruško, kuhano v vinu, vse skupaj pa je zaokrožila hišna sladica. Lokalni dobavitelji surovin festivalskega menija so bili Ribogojnica Šifrar, KGZ Gorenja vas in Kmetija Pustotnik.

Pri projektu Okusi Škofjeloškega so združili moči Razvojna agencija Sora, Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka, KGZS – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj in Društvo za razvoj podeželja Resje. Kot so poudarili organizatorji, škofjeloško območje v sebi skriva številne kulinarične zgodbe. "Raznolikost zelenjave s podeželskih vrtov, gobe in gozdni sadeži iz lokalnih gozdov, sadje s travniških sadovnjakov, sveže in zdravo meso, zelišča in med, ki ga marljivo nabirajo čebele … Vse to je osnova kulinarične ponudbe, ki so jo gostinci uvrstili v svoje jedilnike, saj se zavedajo sodobnih trendov in pomena zdravega prehranjevanja, ki temelji na sezonskih jedeh in živilih lokalnega izvora." S povezovanjem dobaviteljev lokalnih živil in gostinskih ponudnikov, vključno s turističnimi kmetijami, se postopoma prenavlja obstoječa kulinarična ponudba, ki bo temeljila na uporabi lokalnih surovin in pripravi hišnih specialitet, postreženih na sodoben način, so ob tem še poudarili organizatorji.

Janez Filipič iz gostilne Lipan je bil zadovoljen z obiskom v času kulinaričnega festivala, čeprav ni opazil, da bi gostje prihajali prav z namenom okusiti festivalski meni. Kljub temu podpira omenjeni projekt in povezovanje gostincev na Škofjeloškem. Na festivalski jedilnik so uvrstili jedi, ki jih imajo tudi sicer v ponudbi, a so jih zdaj bolj izpostavili. "Želeli smo poudariti, da je to nekaj posebnega, drugačnega, česar drugje ni mogoče dobiti." Z veseljem se bodo projektu še pridružili, je dejal. "Mogoče bi bilo smiselno razmisliti, da bi ga izvedli recimo še v poletnih mesecih in bi tako pritegnili tudi turiste," predlaga.

Mateja Rant