V maju razpis za vpis v glasbeno šolo

20.4.2023

V Glasbeni šoli Škofja Loka počasi že potekajo priprave na zaključne nastope v letošnjem šolskem letu, obenem pa tudi predstavitvene dejavnosti za osnovnošolce prve triade, ki bi želeli v novem šolskem letu prvič zaigrati na kakšnega od instrumentov, ki jih poučujejo.

Tako so 3. aprila učitelji in učenci Glasbene šole Škofja Loka pripravili predstavitev instrumentov za učence prvih treh razredov Osnovne šole Poljane, 7. aprila pa še za učence Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas. Predstavitve se bodo v aprilu in maju zvrstile še na vseh drugih oddelkih šole, zaključili pa jih bodo s predstavitvijo na matični šoli. V začetku maja bo na spletni strani Glasbene šole Škofja Loka objavljen razpis za vpis novih učencev v prihodnjem šolskem letu. »Zaradi velikega zanimanja in omejenih vpisnih mest je treba po prijavi s spletno prijavnico za vpis v glasbeno šolo opraviti sprejemni preizkus, ki je na oddelku Gorenja vas - Poljane predviden za 23. maj,« je pojasnil pomočnik ravnateljice Luka Mlejnik Železnik.

V Gorenji vasi poučujejo deset instrumentov
V oddelku Gorenja vas - Poljane se učenci lahko učijo naslednjih instrumentov: prečna flavta, kljunasta flavta, klarinet, saksofon, violina, viola, violončelo, kitara, klavir in klavirska harmonika. Ves pouk na oddelku od lanskega šolskega leta poteka v prostorih Sokolskega doma v Gorenji vasi, kjer je občina za namen pouka glasbene šole uredila dva prostora ob mali dvorani, kjer poteka pouk klavirja, dodatno pa kot učilnice uporabljajo še tri prostore v zgornjem nadstropju. V mali dvorani potekajo tudi pouk nauka o glasbi in glasbene pripravnice. Učenci poleg izbranega instrumenta obiskujejo še praktično-teoretični predmet nauk o glasbi, poleg klavirja, kitare in harmonike učenci vadijo in nastopajo tudi ob spremljavi klavirja, v višjih letnikih pa se vključujejo tudi v komorne skupine in v šolske orkestre. 

Glede na prostorsko situacijo v gorenjevaškem Sokolskem domu bistvenih širitev v novem šolskem letu ne načrtujejo. »Pri oblikovanju urnikov učitelji poskušajo individualne termine čim bolj praktično navezati na skupinski pouk nauka o glasbi, pouk na osnovni šoli in druge dejavnosti. Za učence, ki stanujejo dlje, seveda termine izbirajo tako, da so čim lažje logistično izvedljivi,« pojasnjuje Mlejnik Železnik. Omeniti velja še, da se je vpis učencev iz naše občine v preteklih letih močno povečal. V letošnjem šolskem letu tako pouk programov glasbene šole obiskuje 114 učencev, medtem ko jih je bilo še v šolskem letu 2018/2019 le 67. Svoje delo skozi vse letošnje leto bodo skupaj z učitelji glasbene šole prikazali na letnem nastopu oddelka Gorenja vas - Poljane, ki bo 21. aprila v Sokolskem domu.

Damjana Peternelj