V Pekingu tudi Ema Klinec in Nika Križnar

3.2.2022

Naše smučarske skakalne reprezentance si ni več moč predstavljati brez odličnih Eme Klinec iz Poljan in Nike Križnar iz Delnic, obe pa sta tudi med kandidatkami za olimpijsko odličje na zimskih olimpijskih igrah, ki se prav danes začenjajo na Kitajskem.

Slovenska ženska ekipa v smučarskih skokih je prav gotovo najmočnejša med vsemi, ki bodo nastopile na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Poleg Eme Klinec in Nike Križnar sta si namreč mesto v naši reprezentanci zagotovili še Urša Bogataj in Špela Rogelj.

Tekmovalke so si že pred odhodom na Kitajsko priborile naziv vražje Slovenke, čeprav med favoritinjami za najboljša mesta ne smemo pozabiti tudi nekaterih drugih, ki redno posegajo po najvišjih mestih v svetovnem pokalu. Med favoritinjami pa zaradi okužbe s covidom-19 na Kitajskem ne bo Avstrijke Marite Kramer, ki je to zimo v svetovnem pokalu nanizala šest zmag, osvojila pa je tudi silvestrsko turnejo na Ljubnem. Prav tako na Kitajskem ne bo olimpijske prvakinje iz Pjongčanga 2018 Norvežanke Maren Lundby, saj je izpustila celotno letošnjo sezono. Je pa med favoritinjami zagotovo japonska veteranka Sara Takanashi, ki je že napovedala, da si želi olimpijsko zlato.

Skakalne tekme bodo potekale v Zhangjiakouju, ki leži dvesto kilometrov severozahodno od Pekinga. Dekleta imajo poleg posamične tekme na programu še tekmo mešanih ekip, kar pomeni, da jih na Kitajskem čaka posamična tekma na srednji napravi ter tekma mešanih ekip skupaj s skakalci. Kljub temu so tekmovalke z razočaranjem sprejele dejstvo, da nimajo ne tekme na veliki skakalnici ne ekipne tekme, na kateri bi bile Slovenke z naskokom prve favoritinje za olimpijski naslov.

Nika Križnar: Želja je kolajna 
"Moj cilj, moja želja je kolajna. Koliko je realen, težko povem. Sama se bom skušala osredotočiti zgolj na tekmo, na čim boljši nastop, potem bomo videli, kaj mi bo ta prinesel," je bila pred odhodom proti Kitajski optimistična zmagovalka lanskega svetovnega pokala 21-letna Nika Križnar iz Delnic, ki je tudi letos na tekmah svetovnega pokala že dvakrat stala na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Zmagala je namreč na prvi tekmi tekme silvestrske turneje za smučarske skakalke na Ljubnem ob Savinji ob koncu minulega leta ter na zadnji tekmi svetovnega pokala minulo nedeljo v Willingenu, ko je s kar 151 metri postavila uradni ženski svetovni rekord in se veselila pete zmage v karieri. "Svetovni rekord, moj osebni rekord in državni rekord. To je bila pika na i in dokaz, da tudi jaz znam leteti, in ne samo odskočiti," je bila po zadnji tekmi vesela Nika Križnar, ki je nastopila že na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu leta 2018 in osvojila sedmo mesto.

Ema Klinec: Olimpijski duh je nekaj posebnega
"Olimpijske igre mi pomenijo ogromno. Že preboj v reprezentanco si je treba – v tako močni ekipi, kot je slovenska – izboriti. Olimpijski duh je nekaj posebnega in upam, da ga bomo doživele tudi v Pekingu," je pred odhodom na Kitajsko povedala svetovna prvakinja Ema Klinec, ki je prav tako kot Križnarjeva članica SSK Norica Žiri. Aktualna svetovna prvakinja na srednji skakalnici Ema Klinec je v letošnji sezoni v Nižnem Tagilu stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, da je odlično pripravljena na olimpijske igre, pa je dokazala tudi na zadnji tekmi pred odhodom na Kitajsko, ko je bila v Willingenu najprej tretja, nato pa peta. "V Willingenu mi je uspelo kar nekaj dobrih skokov, tako da sem zadovoljna in grem vesela naprej v Peking," je povedala 23-letna športnica iz Poljan Ema Klinec.

Vilma Stanovnik

Nika Križnar na poštni znamki
Nika Križnar iz Delnic je lani spomladi osvojila veliki kristalni globus, lovoriko, ki jo prejmejo tisti, ki so na tekmah svetovnega pokala mednarodne smučarske zveze zbrali največ točk. Ob vrhuncu sezone, na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, je z ekipo najprej osvojila srebrno odličje, nekaj dni kasneje pa je na veliki skakalnici skočila še do brona. Jeseni je pri Pošti Slovenije izšla znamka z njeno podobo, ki jo je oblikoval Borut Bončina, fotografijo pa je prispeval Matevž Peršin.

Fotogalerija