V Poljanah službuje že petnajsto leto

19.11.2020

Jože Stržaj, župnik v Poljanah, je prejel priznanje občine za zgledno pastoralno delo in obnovo sakralnih objektov Župnije Poljane nad Škofjo Loko.

Župnik Jože Stržaj se je rodil leta 1952 v vasi Slivice pri Uncu na Notranjskem. Po zaključeni osnovni šoli je šolanje nadaljeval na Škofijski gimnaziji v Vipavi in se po maturi vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Po mašniškem posvečenju v ljubljanski stolnici leta 1977 je nastopil službo kaplana pri sv. Kancijanu v Kranju in v Kočevju. Od leta 1984 je desetletje upravljal Župnijo Borovnica ter nato dobro desetletje še župniji Žiri in Vrh Svetih Treh Kraljev.
V Žireh je med drugim poskrbel za obnovitvena dela na veliki župnijski cerkvi in njenih zvonikih ter ustanovil Vrtec pri sveti Ani. Po študijskem izpopolnjevanju za duhovnike v italijanskem Loppianu blizu Firenc in po smrti župnika Mira Bonče je junija 2006 postal župnik v Poljanah. "Prišel sem, da bi bil od vseh," je rekel ob začetku službovanja. V Poljane je prinesel izkušnje zrelega duhovnika in preudarnega usmerjevalca življenja v okolju. Ob prihodu je pomagal tedanjemu župniku Miru Bonči in z njim dobro sodeloval. Izredno dejaven je bil na pastoralnem področju. Poskrbel je za obnovo župnijske in šestih podružničnih cerkva. Pri tem so sodelovali številni župljani, ki jih zna pritegniti k aktivnostim, pomembnim za ohranjanje sakralne dediščine. Po najdbi temeljnega kamna porušene baročne cerkve in drugih arheoloških sledov ob obnovi ceste skozi Poljane se je odločil izdati publikacijo. Izšla je leta 2010 ob 300. obletnici začetka gradnje stare cerkve v obliki spominskega zbornika z naslovom Poljane, kdo vas bo ljubil. Ob 600-letnici Župnije Poljane je organiziral slavnostno akademijo s predstavitvijo zbornika Stopinje skozi čas 1417–2017. Je dušni pastir, ki zaupa v dobro, strpno in spoštljivo delo z ljudmi. S svojim delom lokalno skupnost in župnijo vzgojno, izobraževalno in duhovno bogati. Pogumni koraki, s katerimi pristopi do sočloveka, zlasti bolnega, osamljenega, so kakovost, ki jih je lokalna skupnost prepoznala v njegovem delu.

Jure Ferlan