V Poljanski dolini gostili evropskega komisarja

21.12.2023

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je konec novembra obiskal Slovenijo. V sklopu obiska si je med drugim v Poljanski dolini ogledal škodo, ki je v avgustovski ujmi nastala na področju kmetijstva.

Komisar se je na obisku v Sloveniji mudil na povabilo ministra za obrambo Marjana Šarca, ki je v tistem času opravljal tudi funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot je pojasnil Šarec, je želel, da si komisar na terenu ogleda razmere po poplavah in dobi pravo sliko o posledicah ujme in sanaciji, za katero bo slovensko kmetijstvo prejelo tudi evropska sredstva. Slovenija se je namreč po njegovih besedah v avgustovski ujmi spopadla z največjo naravno katastrofo v svoji zgodovini. »Po intervencijah je zdaj na vrsti sanacija poškodovanih zemljišč in objektov, za kar bo Evropska komisija namenila 8,6 milijona evrov iz kmetijske rezerve EU za leto 2024.«

Komisar Wojciechowski si je najprej ogledal v avgustovski ujmi poplavljeno kmetijo Čadež v Delnicah, v nadaljevanju pa še ogromen plaz na Volči, ki je ogrozil gospodarsko poslopje kmetije Štravs. Po obisku v Poljanski dolini je poudaril, da bo treba okrepiti pomoč kmetom predvsem v kriznih situacijah, s katerimi se tudi zaradi podnebnih sprememb kmetje srečujejo vse pogosteje.

Omenil je možnost podpore iz drugega stebra kmetijske politike v okviru ukrepa za obnovo potenciala kmetijske proizvodnje po naravnih in drugih hudih nesrečah, poudaril je še vprašanje možne uporabe neporabljenega denarja v slovenskem programu razvoja podeželja iz prejšnjega programskega obdobja. Največji izziv prihodnje skupne kmetijske politike sicer vidi v podpiranju majhnih družinskih kmetij, kakršne je obiskal tudi v Poljanski dolini, saj po njegovih besedah predstavljajo zagotovilo za prehransko varnost.

Mateja Rant