V šelestenju pod rameni Blegoša beseda kramlja

19.10.2023

Pod tem naslovom je septembra v Gorenji vasi potekalo že štirinajsto srečanje literarnih ustvarjalcev in ustvarjalk gorenjskih društev upokojencev, izšel pa je tudi zbornik izbranih besedil z enakim imenom.

S srečanjem sta organizatorja, Pokrajinska zveza društev upokojencev (PZDU) Gorenjske in Društvo upokojencev (DU) za Poljansko dolino Gorenja vas, počastila Tavčarjevo leto in 70-letnico društva.

S svojo poezijo in odlomki iz proznih besedil so se predstavili literarni ustvarjalci, sodelovalo jih je 25 s 26 deli iz 14 gorenjskih društev upokojencev. Kot je v zborniku zapisal profesor slovenskega jezika in književnosti Miha Mohor, imajo ljudje v poznih letih marsikaj povedati in izpovedati, kar so v svojih zapisih dokazali tudi avtorji letošnjega literarnega natečaja. Največ sodelujočih je bilo ravno iz društva gostitelja, in sicer Irena Tratnik s pesmijo Koktejl preteklosti, Marja Čampa s pesmijo Sanjaj, Minka Likar z zgodbo Delavski praznik, Dušan Škrlep z zapisom Lenčka pa Lenčk, Marija Knafel in Gabrijela Tavčar pa sta svoji deli naslovili Dragi Ivan in Pismo Ivanu Tavčarju in se tako poklonili velikemu literatu. Nekatera besedila so zapisali tudi v klenem domačem narečju. Minka Likar se je predstavila še enkrat, tokrat kot članica DU Škofja Loka, in sicer z zgodbo List iz dnevnika Presečnikove Mete. »Pesmi so žanrsko pestre, saj se pnejo od razpoloženjske poezije do zapisov vtisov, doživljanj in razmišljanj, ki v bralcu najdejo intimen odzven. Spregovorijo o nakopičenih spominih starejšega človeka, spoznanju o človeški minljivosti in krhkosti ter zrelem sprejemanju starosti. Tudi proza se razteza v široki pahljači pripovedi v domačem narečju, poustvarjalnega pisanja ob Tavčarjevi okrogli obletnici, zapisov spominov na otroštvo in nekdanje čase pa do montaže literarnih fragmentov in osebnih impresij,« je med drugim v uvodu v Zbornik izbranih besedil za 14. literarno srečanje PZDU Gorenjske še zapisal Miha Mohor.
Spremljajoči kulturni program so pripravili citrarka Asja Stanonik in društvena igralska skupina z izvedbo dramatiziranega zapisa Janeza Pintarja iz Gorenje Žetine »Tavčar in divji petelin« v zasedbi: Janez Čadež, Franc Dolenc, Anton Kokalj, Gaber Dolenc, Jakob Kržišnik in Vanja Trček. Režija: Milena Kejžar. V sklop prireditve je bilo vključeno tudi odprtje imenitne fotografske razstave Majde Debeljak Po poteh Kosmovega Janeza: »Z izbranimi citati iz Tavčarjevega Cvetja v jeseni ter fotoaparatom sem iskala slike iz Loškega pogorja in pripravila razstavo 88 fotografij. So pomežik lepotam poljanske narave, vsakdanjemu življenjskemu utripu, kmetovi vztrajnosti, ljubezni in zvestobi do zemlje, do domačije in svojih prednikov.«

Valentin Bogataj, Danica Zavrl Žlebir