V slovenski kulturi pustil neizbrisen pečat

22.6.2023

Eden od vrhuncev praznovanja vseslovenskega Tavčarjevega leta je bil na binkoštno nedeljo, ko so v Sokolskem domu v Gorenji vasi pripravili slavnostno akademijo z naslovom Slovenci, po Tavčarju se špeglajmo.

Ob stoti obletnici smrti so se na slavnostni akademiji spomnili življenja in dela dr. Ivana Tavčarja ter poudarili pomembnost njegovega zgleda tudi za današnjo družbo. Pisatelj, odvetnik in politik je »s širino svoje osebnosti in strastjo do dela v slovenski kulturi pustil trajen pečat, neizbrisen tudi sto let po njegovi smrti«, so poudarili na akademiji.

V pozdravnem nagovoru je o Tavčarju najprej spregovoril predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki je poudaril, da ga Tavčarjevo leto z bogatim in raznolikim programom, ki ga spremlja, navdaja z optimizmom. »Hvalevredno je, da se v času hitrih sprememb in bliskovitega tempa življenja znate ustaviti, ozreti v preteklost in iz nje črpati navdih in zglede za sedanjost.« Ivana Tavčarja se po njegovih besedah upravičeno spominjamo kot enega najboljših slovenskih pripovednikov 19. stoletja. »Ni prav veliko ljudi, ki ne poznajo njegovih najbolj znanih del, kot sta zagotovo Visoška kronika in Cvetje v jeseni. Nekoliko manj pa je širši javnosti znano, da se je Tavčar poleg pisateljevanja posvečal tudi politiki in da je bil pomemben akter v prelomnem času razpada Avstro-Ogrske.« Njegova življenjska zgodba je prav poseben navdih tudi zato, ker se je rodil v kajži in umrl na dvorcu, ki je bil eden od središč tedanjega družabnega življenja. »Življenjska pot od otroka kajžarja, ki mu je bil kot najstarejšemu sinu namenjen duhovniški poklic, do študija prava, županovanja v Ljubljani in lastnika Dvorca Visoko ni bila enostavna in nas uči o pomenu vztrajnosti in prizadevanja.«

Osrednji govornik, predstavnik programskega odbora Tavčarjevega leta in Tavčarjev stanovski kolega, odvetnik Peter Čeferin, ki po rodu prav tako izvira iz Poljanske doline, natančneje iz Leskovice, pa se je dotaknil predvsem Tavčarjeve vloge odvetnika in odvetništva v za Slovence in slovenstvo prelomnih letih, v katerih je Tavčar živel in ustvarjal. Čeferin je prepričan, da obstaja povezava med Tavčarjem kot odvetnikom in Tavčarjem kot pisateljem ter Tavčarjem kot odvetnikom in politikom. »Sodobniki so njegovo odvetniško pisarno imenovali trdnjava liberalizma, kajti dr. Ivan Tavčar se je zavzemal za ekonomsko, versko, politično in nazorsko svobodo. Zavzemal se je za temeljne ideje, kot so ustava, liberalna demokracija, svoboda in pravične volitve, človekove pravice in svoboda veroizpovedi. Zavzemal se je za enakopravnost vseh ljudi, za enakost pred zakonom in za avtonomijo narodov,« je poudaril Čeferin. V video nagovoru je zbrane pozdravila tudi ambasadorska Tavčarjevega leta, igralka Milena Zupančič, ki se zaradi gostovanja v tujini slavnostne akademije ni mogla osebno udeležiti.

Zbrane pa je »nagovoril« tudi Ivan Tavčar, in sicer skozi svoja literarna dela v uprizoritvi, v kateri so po scenariju in v režiji Andreja Šubica člani Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane odigrali odlomke iz predstav Raubarski cesar, Ljubezen nam je vsem v pogubo, Cvetje v jeseni, Medrug Polanci in Visoška kronika.

Mateja Rant

Fotogalerija