V šoli in doma vse za dobro otrok

23.9.2021

Na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas so se pravočasno in temeljito pripravili na novo šolsko leto. Pouk je stekel po načrtih, ki so prilagojeni pandemiji covida-19. Življenje na šoli naj bi potekalo v čim boljših razmerah, da bi se učenci v svojih "mehurčkih" počutili varno in usvojili čim več znanja.

Na centralni šoli ter podružničnih šolah Lučine in Sovodenj so pripravili sprejem za prvošolce in njihove starše. Sončno dopoldne jim je prvega septembra omogočilo srečanje na igriščih pred šolo. Poleg učiteljic sta jih pozdravila ravnatelj Izidor Selak in župan Milan Čadež, ki je vsem novim šolarjem podaril slovensko zastavo. Prejeli so tudi rumene rutice. Starejši šolarji so jim pripravili kulturni program. Na Sovodnju je v prvi razred vstopilo osem učencev, ki skupaj s šestimi drugošolci tvorijo en kombinirani oddelek. Na PŠ Lučine so sprejeli sedem prvošolcev.

Učenci od 1. do 9. razreda so prejeli šolsko publikacijo, v kateri lahko poiščejo marsikatero informacijo za šolsko leto 2021/22. Dnevi dejavnosti so načrtovani kot v letih pred izbruhom epidemije: plavalna in smučarska šola, bivanje v Centrih šolskih in obšolskih dejavnosti, ekskurzije in ogledi kulturnih prireditev. Šola je vključena v različne projekte, učenci se bodo lahko vpisali v zanimive interesne dejavnosti in se pripravljali na tekmovanja. Pouk je v prvem tednu potekal po modelu B (ko bo članek izšel, bo mogoče že drugače). V šolo imajo vstop starejši od 15 let, če izpolnjujejo pogoj PCT. Pozornost je treba posvečati umivanju, razkuževanju rok in prezračevanju. Obrazne maske so predpisane za vse zaposlene in učence od 6. do 9. razreda, mlajši jih nosijo le v skupnih prostorih. Dopoldne preživi vsak oddelek v svoji učilnici, t. i. mehurčku. Za učence tretje triade je uvedeno prostovoljno samotestiranje. Posebno pozornost so namenili organiziranju pouka in ustvarjanju skupin, v katerih se mešajo učenci iz različnih oddelkov. Sledijo odlokom in uredbam državnih institucij, ki se pogosto spreminjajo in jih je včasih težko izvajati v praksi.

Za zaključek še pozitivne stvari. Pri glavnem vhodu v šolo so učenci svoje potrebščine lahko pospravili v nove lesene garderobne omarice. Stavba matične šole v Gorenji vasi je 29. avgusta praznovala 50. rojstni dan. Za počastitev jubileja pripravljajo zbornik. Letos pa bi lahko proslavili še več okroglih obletnic: mineva 50 let od ustanovitve Šolskega športnega društva Blegoš, ki se je pred 30 leti preimenovalo v Športno društvo Blegoš; 28. avgusta bi bil Ivan Tavčar, po katerem šola nosi ime, star 170 let; letos slavimo tudi 30 let obstoja naše države. V šoli upajo, da bo pouk celo leto potekal v šoli, da bo čim manj karantenskih odločb za posameznike in oddelke, da bodo čim bolj zdravi in kos zadanim nalogam. Trudili se bodo delati vse za dobro otrok, ki so vpisani v šolo, staršev, zaposlenih, občine in širše skupnosti.

Nina Dolenc

Fotogalerija