V zbirki ima že več kot tisoč podobic

24.3.2023

V večnamenskem objektu ob župnišču v Stari Oselici so sredi februarja odprli razstavo podobic in razglednic z versko vsebino, ki jo je pripravil domačin Ivan Filipič.

Dogodek se je odvil po dopoldanski nedeljski maši v cerkvi spreobrnitve sv. Pavla. Zbrane je nagovoril župnik soupravitelj Marjan Lampret, ki je poudaril pomen ohranjanja ljudske nabožne kulturne dediščine, med katero spadajo tudi podobice in razglednice, in razstavo tudi blagoslovil.

Avtor je prisotnim razložil vsebino razstave in njen nastanek. Več kot sedemsto podobic in razglednic, na katerih so predvsem motivi romarskih cerkva in milostnih podob, je zbiral desetletja dolgo, od svojega otroštva. Najstarejše, nekatere segajo na začetek 20. stoletja, je podedoval po dveh tetah, ki sta bili vneti zbiralki teh drobnih verskih tiskov. Kot je pojasnil Filipič, sicer tudi cerkovnik župnijske cerkve, doma z bližnje domačije pri Lukaču, sta ti sorodnici redno obiskovali božjepotne cerkve, nove maše in druge cerkvene dogodke in kraje, kjer se podobice dobijo. Ideja za razstavo se mu je utrnila med njihovim urejanjem. Panoje je izdelal sam, in to tako, da jih ni težko prenašati, zato razmišlja o tem, da bi razstavo postavil še kje drugje in jo bodo imeli priložnost videti tudi tisti, ki ne zaidejo v Oselico. Starejše podobice so postale že pomemben kulturnozgodovinski vir, saj prikazujejo nekatere danes neohranjene cerkve, slike, kipe in podobno, na njih pa so zapisani tudi podatki o posameznih cerkvenih dogodkih. Med zanimivejšimi v njegovi zbirki so podobice novomašnikov iz Poljanske doline iz prve polovice 20. stoletja. Ima tudi komplet podobic, na katere je nalepljeno suho cvetje in oljčni les iz Svete dežele. Kar je zanimivo pri tem, je to, da jih je nekaj dobil od nekdanjega oseliškega župnika Valentina Brganta, druge pa od sestre. Oba sta poromala v svetopisemske kraje, vendar prvi v začetku 70. let, druga pa pred dvema letoma. Podobice se niso spremenile, saj po pol stoletja še vedno izdelujejo enake. Izstopata tudi dolga podobica v obliki zloženke z motivi vzklikov iz lavretanskih litanij in tista, ki prikazuje še staro cerkev na Sveti Gori nad Gorico, ki je bila porušena med prvo svetovno vojno.

Ivan svojo zbirko še vedno dopolnjuje. Od odprtja razstave so mu obiskovalci prinesli že okrog tristo novih podobic, tako da je zbirka presegla število tisoč različnih. Vsem se iskreno zahvaljuje. Kot je povedal, je presenečen, da jih toliko ljudi zbira. Zbiranje bo nadaljeval, zato vabi vse, ki imajo dvojnike podobic ali pa ne vejo, kam bi s svojo zbirko, da mu jih odstopijo. Po dogovoru z njim je do nadaljnjega še vedno mogoče videti razstavo. Pokličete ga lahko na telefonsko številko 031 504 549.

Jure Ferlan

Fotogalerija