Vabijo na »vlak zdravja«

24.3.2022

Šola zdravja, ki ponuja možnost skupinske jutranje telovadbe na prostem, se v različne kraje po Sloveniji odpravi tudi z "vlakom" Šola zdravja.

Projekt Šola zdravja deluje že od leta 2006, ko je nastala prva skupina v Celju, leta 2009 pa so se registrirali kot društvo s sedežem v Domžalah. Skrbijo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe ter s tem povečujejo delež gibalno aktivnega prebivalstva, vračajo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepijo psihofizično kondicijo starejših, preprečujejo potek kroničnih bolezni ter prispevajo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj.

Možnost brezplačne jutranje vadbe na prostem želijo ponuditi tudi občanom občine Gorenja vas - Poljane. Prebivalce različnih krajev po Sloveniji skušajo privabiti s prispodobo vlaka, ki potuje po vsej Sloveniji, postaje pa določajo sproti. Ustavljajo se namreč po željah potnikov, ki želijo vstopiti na vlak. "Naš vlak se servisira v Domžalah, kjer je tudi lokomotiva z glavnim vlakovodjo in ostalo ekipo, ki skrbi za redno in varno vožnjo. Ta hip je naša kompozicija sestavljena iz 248 vagonov oranžne barve." Potujejo skozi 89 slovenskih občin, kot zagotavljajo, pa so potovanja z njimi tudi varna, saj jih spremlja strokovno osebje – kineziologi. "Vse pojasnijo in vse pokažejo v 1000 gibih." Z vlakom Šola zdravja ta čas potuje skoraj 4500 potnikov, na vlak pa vabijo tudi občane občine Gorenja vas - Poljane.

Mateja Rant