Vabljeni k sodelovanju pri popisu starih hišnih imen

20.7.2023

Hišna imena so se kot del kulturne dediščine naših krajev izoblikovala na podlagi značilnosti določenega območja, narečnih posebnosti, prebivalcev, ki tu živijo, in njihovih dejavnosti.

Zanimivo je, da se na podeželskih območjih ljudje bolje poznajo po hišnih imenih kot po priimkih, kljub temu pa določena imena izginjajo iz vsakdanjega govora oz. so že pozabljena. Z namenom, da preprečimo njihovo izginotje in da razširimo uporabo hišnih imen, smo v okviru projekta Stara hišna imena – obraz dediščine naših krajev ob sofinanciranju Občine Gorenja vas - Poljane in strokovni podpori Razvojne agencije Zgornje Gorenjske v preteklih sedmih letih že opravili podroben pregled nekdanjih in današnjih hišnih imen, preverili njihovo pojavljanje v zgodovinskih virih in uporabo v narečnem govoru med domačini v 55 vaseh občine in pri tem popisali več kot tisoč imen, od tega jih je 900 takih, ki so med ljudmi še »živa« oz. jih za posamezne domačije še poznajo.
Letos nadaljujemo popis hišnih imen na območju vasi Kopačnica, Robidnica, Krnice pri Novakih, Laze in Lajše. Ob zaključku popisa bodo zainteresirani lastniki hiš, tako kot v prejšnjih popisih, prejeli tudi glinene tablice z napisom hišnega imena v narečju, vsi zbrani podatki bodo evidentirani v spletnem leksikonu, izdelana pa bo tudi publikacija z zbranimi hišnimi imeni lanskega in letošnjega popisa in posebnostmi na to temo. Če kot krajani Kopačnice, Robidnice, Krnic pri Novakih, Laz in Lajš poznate kakšno zanimivo zgodbo tako o svojem hišnem imenu kot tudi o drugih imenih omenjenih vasi, razpolagate s fotografijami domačij ali celo poznate razlago, kako je ime nastalo, in ste pripravljeni te podatke deliti z drugimi ter s tem prispevati tudi k vsebini publikacije o hišnih imenih, vas pozivamo k sodelovanju. Ker verjamemo, da tudi za vas hišna imena predstavljajo pomemben del lokalne identitete, vas vabimo, da nam pišete na elektronski naslov kristina.miklavcic@ra-sora.si, nas pokličete po tel. št. 04/ 50 60 225 ali se osebno zglasite na Razvojni agenciji Sora, Poljanska cesta 2, Škofja Loka.

Kristina Miklavčič, Razvojna agencija Sora