Več kot uspešni gorenjevaški strelci

1.2.2024

Strelska sezona je v polnem razmahu in skoraj ni tekmovanja, s katerega se člani Strelskega društva Gorenja vas ne bi vrnili z medaljo.

Konec oktobra se je začela ligaška sezona za mlajše strelce, med katerimi je Manja Slak v kategoriji U21 zmagala. Med posamezniki je 3. mesto osvojil Nejc Dolenc, prav tako se je na 3. mesto uvrstila ekipa U15 v sestavi Nejc Dolenc, Aljaž Klemenčič in Marko Oblak. V kategoriji U17 pištola je bil Urban Slak 9., v kategoriji U21 Manca Košir 14., Nace Bogataj 21. in Timotej Pivk 25. Ekipno so zasedli 8. mesto. Anej Biček je prvo kolo zaključil na 42. mestu. V 1. A ligi pištola je ekipa SD Gorenja vas zasedla 8. mesto. Med posamezniki je Manca Slak dosegla 8. kvalifikacijski rezultat, ki ji je prinesel finale, ki ga je kot edina mladinka med finalisti končala na 6. mestu. Teden kasneje sta Manja Slak in Gašper Božič v napetem tekmovanju mešanih parov za jubilejni 20. Trofej Salone 2023 osvojila zlato. Kot edina Slovenka se je Manja Slak s tretjim rezultatom kvalifikacij uvrstila v finale med posameznicami s 564 krogi in zmagala tako v kategoriji mladink kot v kategoriji članic. Njen finalni nastop je bil do zdaj najboljši med slovenskimi strelkami. Gašper Božič je tekmovanje končal na 21., Meldin Hujić na 57., Tilen Kunc na 62. mestu in mesto nižje Jure Krnc. Ekipno so bili 14. V kategoriji pištola je Manja Slak osvojila 4. mesto. V Budimpešti sta Manja Slak in Gašper Božič v mešanih parih osvojila 6. mesto.

Na tridnevnem mednarodnem strelskem turnirju za mlade z zračnim orožjem v Srbiji je Manja Slak osvojila bron, v Zagrebu pa srebro med mladinkami. S petim rezultatom se je uvrstila v finale članic, kjer je za las zaostala za bronastim odličjem in tekmovanje zaključila na 4. mestu. V državni ligi za mlade je v kategoriji pištola U21 ponovno zmagala Manja Slak. V kategoriji pištola U15 so Nejc Dolenc, Aljaž Klemenčič in Marko Oblak zasedli 2. mesto. Posamezno je bil Nejc Dolenc 3., Aljaž Klemenčič 8., Marko Oblak 10. V kategoriji U21 puška je bila Manca Košir 8., prav tako 8. je bil Urban Slak v kategoriji U17 pištola. Timotej Pivk je zasedel 33. mesto in Nace Bogataj 33. mesto v kategoriji puška U21. Anej Biček se je v kategoriji puška U17 uvrstil na 43. mesto. Med mlajšimi, v kategoriji U11, je 3. mesto osvojila Melisa Slak, sledila je Ema Košir. Noti Justin je bila v kategoriji U13 5., na 12. mesto se je uvrstil Jan Oblak, Tinkara Cankar na 27. Ekipno so bili 13. Na nedeljskem tekmovanju je SD Gorenja vas nastopilo v 1. A ligi pištola. Manja Slak je osvojila 4. mesto, prav tako so bili ekipno 4. Posamezno je Olga Justin osvojila 26. in Gašper Božič 29. mesto.

Uvod v novo leto se za strelce že tradicionalno začne z mednarodnim turnirjem Skirca open & Walther Cup. Na petkovem tekmovanju sta med mešanimi pari Manja Slak in Gašper Božič osvojila 12. mesto, Olga Justin in Meldin Hujić pa 21. Dan kasneje je Manja Slak v kategoriji U21 pometla s konkurenco in osvojila novo pištolo Walther – nagrado generalnega pokrovitelja tekmovanja. Olga Justin je tekmovanje končala na 8., Silva Jeram na 14. mestu. Gašper Božič je s pištolo osvojil 25. mesto, deset mest nižje je končal Meldin Hujić. David Cankar in Tilen Kunc sta bila 49. in 50. Manca Košir je v kategoriji puška U21 končala na 17. mestu. Na nedeljski tekmi je Manja Slak v kategoriji članic ponovno zmagala. V Ormožu so gorenjevaški strelci dosegli največji uspeh s člansko ekipo s pištolo, saj so se uvrstili v 1. A ligo. Manja Slak je tekmovanje zaključila na 9. mestu, Gašper Božič na 12., Olga Justin na 24. mestu. V skupnem seštevku se je društvo uvrstilo na 5. mesto. V mladinski kategoriji je novo zmago nanizala Manja Slak. Med posamezniki se je na drugo mesto uvrstil Nejc Dolenc, prav tako se je na drugo mesto uvrstila ekipa v sestavi Nejc Dolenc, Aljaž Klemenčič in Marko Oblak.

Med 12. in 14. januarjem sta se Manja Slak in trener Aleš skupaj z državno reprezentanco udeležila mednarodnega tekmovanja ISSF Grand prix Ruše. Konkurenca je bila zelo huda, nastopilo je več kot 250 tekmovalcev iz 31 držav. Med posameznicami se je Manja Slak uvrstila na 18. mesto, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev. V paru z Jožetom Čeprom sta osvojila 8. mesto in tako izboljšala državni rekord.

Strelska zveza Slovenije je 15. decembra na slavnostni prireditvi Strelec leta podelila priznanja najboljšim strelkam in strelcem. Manja Slak je prejela laskavi naziv najperspektivnejše mlade strelke v Sloveniji, plaketo SZS za tekmovalne dosežke ter postala najboljša kadetinja v letu 2023. Za dolgoletno uspešno trenersko in organizacijsko delo sta priznanji prejela tudi Aleš Košir in Krištof Kučić.

Lidija Razložnik